Volgens de pers gaat het zeer slecht met de ZZP'er

Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland: we dienen trots te zijn op ZZP’ers die in hun eigen inkomen voorzien
In Nederland werken zeer veel mensen als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP). De laatste tijd ligt deze groep hardwerkende mensen zwaar onder het negatieve vuur dat journalisten gretig aanwakkeren. Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger van bijna 20.000 ZZP’ers, ergert zich aan deze negatieve benadering door zowel pers als politiek. Hierdoor wordt een verkeerd beeld neergezet over ZZP’ers. Deze groep mensen wordt door de maatschappij bestempeld als profiteurs. Het zou beter zijn als Nederland trots zou zijn op mensen die in hun eigen inkomen voorzien zonder thuis achter de geraniums zittend hun hand op te houden.

Volgens Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland wordt het tijd voor een andere benadering. Marrink: “Dagelijks worden we gebeld door gretige journalisten die ZZP’ers zoeken die het financieel niet redden. Daar werken we niet aan mee. Wij zijn trots op onze zelfstandigen, maar in een positieve benadering is men niet in geïnteresseerd. Vervolgens zien we dan helaas dat andere (publiciteitsbeluste) organisaties oproepen doen via website of Twitter en zo het negatieve beeld versterken.”

Simpele journalistiek is stemmingmakend
Diverse omroepen, kranten en tijdschriften storten zich de laatste tijd als hongerige wolven op negatieve berichten over “arme ZZP’ers”. Nieuwsuur bracht een tranentrekkend programma over de armoe, De Vijfde Dag meldt dat ZZP’ers massaal bij de Voedselbank aankloppen. Hoewel het allemaal onzinberichten zijn nemen vrijwel alle kranten dit klakkeloos over en schrijven vette koppen. Ook gerespecteerde kranten nemen negatieve berichten voor zoete koek aan en plaatsen dit zonder enige wederhoor. Daarnaast worden deze negatieve berichten nog versterkt door websites die al lang blij zijn dat ze iets kunnen melden. Zelfs de PvdA wil zich nu bemoeien met ZZP’ers door een 150% van het minimumloon als uurtarief verplicht te stellen.

Trots op mensen die in hun eigen inkomen voorzien
Ook de groep laagopgeleide ZZP’ers die het moeilijk heeft door crisis en lage tarieven dient met respect behandeld te worden. Deze mensen kiezen er bewust voor om zelf in hun inkomen te voorzien. Zij verlaten de veiligheid van werk of uitkering om niet werkeloos toe te kijken. Inderdaad, een deel van de werkloosheid wordt opgevangen door zelfstandigen. Maar, een positief steuntje in de rug werkt beter dan ZZP’ers afschilderen als zielige profiteurs.

Gedwongen zelfstandigheid is gestimuleerd door regeringspartijen
Er is een groep ZZP’ers die het echt lastig heeft. Dat zijn met name de mensen die via een draaideurconstructie gedwongen zelfstandig zijn. De GPD (Geassocieerde Pers Diensten) en TNT Post zijn daar een mooi voorbeeld van. Vandaag ontslagen met toestemming overheid en morgen als zelfstandige hetzelfde werk tegen een zeer laag tarief. Politieke partijen en bestuurders die destijds regeerden en die dit gedoogd hebben dienen zich dit aan te rekenen. Het ondoordachte plan van de PvdA van een minimumtarief van € 13,80 per uur mist iedere realiteitszin en heeft niets met ondernemen te maken.

Goed nieuws is blijkbaar geen nieuws
Positieve berichten en onderzoeken waarin gemeld wordt dat ZZP’ers tevreden zijn in hun bestaan zijn blijkbaar geen interessante berichten. Uit een onlangs verschenen rapport van het EIM over ZZP’ers blijkt een heel andere stemming. ZZP’ers zijn volgens het EIM over het algemeen zeer tevreden met hun bestaan als zelfstandige en scoren veel beter dan hun collega’s in loondienst. Slechts 12% overweegt om een overstap te maken naar een loondienstverband, andersom liggen deze cijfers veel hoger: veel mensen in loondienst (ca 40%) overwegen om ZZP’ers te worden.

Ook als het gaat om winst en omzet gaat het best goed met de zelfstandigen: van de fulltime ZZP’ers realiseert de helft een omzet tussen € 25.000,- en € 100.000,-  Hierbij in aanmerking nemend dat deze omzet vrijwel uitsluitend uit uurtarief bestaat, ligt de winst dichtbij de omzet. 60% geeft aan dat ze financieel voordeel hebben bij hun zelfstandigheid. De lage inkomens (13%) zijn veelal terug te herleiden naar hybride zelfstandigen die naast hun bedrijf ook nog een baan hebben.

Deel deze pagina: