VVD eist snelle invoering definitieve Verklaring Arbeidsrelatie

VVD

De VVD Tweede Kamerfractie wil dat zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) in de zorg snel hun definitieve Verklaring Arbeidsrelatie  (VAR) krijgen. Hoe langer zzp-ers op de verklaring moeten wachten, hoe langer het duurt eer ze weer aan het werk kunnen. De vraag is erg groot; op dit moment worden al duizenden mensen verzorgd door zzp-ers. De cliënten dreigen zonder zorg te komen als de VAR-problematiek in de zorg niet snel wordt opgelost.

Volksgezondheidwoordvoerster Anouchka van Miltenburg: "We hebben te maken met mensen die dolgraag aan het werk willen en kunnen, maar door de overheid worden geremd. Dit is slecht voor de cliënten en de ondernemers. Ik wil dat het kabinet hier zo snel mogelijk verandering in brengt." De liberaal gaat dinsdag 8 april mondelinge vragen stellen tijdens het wekelijkse vragenuur over deze situatie.

Het Financieele Dagblad van vrijdag 4 april meldt dat zzp-ers in de zorg pas per 1 januari 2009 hun VAR kunnen aanvragen. Dit hebben verschillende bemiddelingsorganisaties laten weten. De overleggen met de ministeries van VWS en Financiën met de organisaties leveren teveel onduidelijkheden op. Dit komt omdat de Belastingdienst de dienstverhoudingen tussen de zzp-ers en bemiddelingsbureaus anders interpreteert. Om een eind aan deze onduidelijkheden te maken werken de ministeries en de bemiddelingsbureaus aan een convenant om het zzp-ers makkelijker te maken aan de slag te gaan. Nu blijkt dat dit is opgeschort tot 1 januari 2009, is de maat voor de VVD vol. Van Miltenburg: "Zorgprofessionals op de werkvloer ondervinden nu hinder om weer aan het werk te gaan terwijl er juist veel vraag naar hun is. Ik voel dan ook niets voor een overgangsregeling die het ministerie van VWS voorstelt. Gewoon de VAR snel invoeren en laat zzp-ers snel doen waar ze het beste in zijn: hun vak uitoefenen."Deel deze pagina: