VVD strijdt voor betaalbare pensioenregeling voor ZZP'ers

VVD

De VVD-Tweede Kamerleden Helma Lodders (Pensioenen) en Erik Ziengs (MKB en ZZP-ers) komen met een mogelijkheid voor ZZP-ers om collectief pensioen op te bouwen. Tegen aantrekkelijke kosten. Een initiatiefwetsvoorstel met die strekking is inmiddels in voorbereiding. Deze zomer zou een collectief pensioen voor ZZP-ers in behandeling moeten worden genomen.  

Onevenredig duur
VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs: “Er is voor kleine zelfstandigen bitter weinig geregeld. Terwijl er inmiddels steeds meer ZZP-ers komen. De voorzieningen voor ZZP-ers zijn slecht geregeld. Als zij zelf voorzieningen willen treffen, dan zijn ze onevenredig duur uit. Het overgrote deel loopt grote risico’s bij hun oudedagvoorziening. Daar moet verandering in komen.” 

Zeggenschap
VVD-pensioenspecialist Helma Lodders wil daarvoor de Pensioenwet aanpassen. Zo, dat kleine zelfstandigen bij een grotere uitvoerder, een Premie Pensioen Instelling (PPI), tegen aantrekkelijke kosten zelf een pensioen kunnen opbouwen. Daarbij zouden de ZZP-ers ook meer zeggenschap in het bestuur moeten krijgen. Maar de keuze om deel te nemen ligt dan wel bij de ZZP-er.  

Collectief sparen
Al eerder heeft de VVD weten te regelen, dat mensen die vanuit loondienst zelfstandig zijn geworden, nog 10 jaar lang gebruik kunnen maken van hun oude pensioenfonds. Maar na afloop daarvan houden de mogelijkheden voor collectief sparen op. Volgens de VVD moeten die mogelijkheden uitgebreid worden.

 Wettelijke basis
Organisaties die ZZP-ers vertegenwoordigen hebben al langer aangedrongen op maatregelen. Al eerder zijn er vanuit de markt initiatieven geweest om de pensioenpositie van Kleine Zelfstandigen te verbeteren. Maar al deze initiatieven missen een wettelijke basis. Dankzij dit VVD-initiatief kan nog op korte termijn deze wettelijk basis worden gelegd.

Deel deze pagina: