VVD wil positie kleine zelfstandigen en ZZP'ers verbeteren

ZZP Nederland
VVD wil positie kleine zelfstandigen verbeteren
Het begint er toch op te lijken dat de tweede kamer de zelfstandige zonder personeel serieus begint te nemen. Stef Blok van de VVD wil plannen indienen om zelfstandigen meer zekerheid te geven en minder administratieve rompslomp.

Blok noemt in het Financieel Dagblad kleine zelfstandigen “de helden van de moderne economie”. Een van de speerpunten van Blok is de versoepeling van het gegeven wanneer iemand zelfstandig is. Op dit moment bepaalt de Belastingdienst met ijzeren hand of iemand zelfstandig ondernemer is middels een uitvoeringsbeschikking.

Met name zelfstandigen zonder personeel (ZZP) n de zorg dreigen buiten de boot te vallen en hebben door een verkeerde VAR verklaring geen recht op zelfstandigenaftrek, starterskorting etc. Dit kost de zelfstandige op jaarbasis al snel 5000 Euro netto.


Urencriterium zelfstandigen
Ook het urencriterium is volgens de VVD’er een blok aan het been. ZZP’ers dienen nu minstens 1225 uur per jaar aan hun onderneming te besteden om aangemerkt te worden als zelfstandige. Voor veel mensen met een uitkering die wel als zelfstandige willen werken is dit vaak een belemmering om te starten. De veiligheid van een uitkering is dan doorslaggevend.

Blok van de VVD is net als ZZP Nederland van mening dat er een versoepeling dient te komen in het urencriterium. Volgens ZZP Nederland zouden er verschillende uren normen kunnen worden opgesteld waar de zelfstandigenaftrek aan gerelateerd zou kunnen worden.

850.000 zelfstandigen zonder personeel (ZZP)
In Nederland werken naar schatting op dit moment ca 850.000 mensen als ZZP’er, de belangstelling om ook zelfstandig te worden is met name onder ouderen erg groot. Zij hebben veel ervaring in het bedrijfsleven, maar voelen zich daarbij niet prettig en zijn op zoek naar uitdaging en vrijheid. Bij ZZP Nederland zijn inmiddels 1500 zelfstandige aangesloten en iedere maand melden zich 200 mensen aan die ook zelfstandig willen worden. ZZP Nederland geeft op de website www.zzp-nederland.nl zeer uitgebreide informatie in begrijpelijke taal. De site verzorgt per maand meer dan 100.000 pagina’s voor zelfstandigen en zij die het willen worden.

Deel deze pagina: