VVD ziet ZZP'ers als volwaardige ondernemers

VVD

ZZP’ers vormen een doelpgroep van 700.000 stemmen voor de politiek, vrijwel iedere partij besteedt aandacht aan ZZP’ers in hun programma richting verkiezingen, zo ook de VVD. Onderstaand een passage uit het verkiezingsprogramma:

“De VVD wil ook nieuwe ondernemers kansen bieden. Dat is hard nodig want de drempel voor het starten van een onderneming is nog steeds hoog. Ingewikkelde vergunningen en regels en een beperkte toegang tot kredietverlening weerhouden mensen ervan een onderneming te starten. De VVD wil dat als iemand het lef heeft een eigen onderneming te beginnen, de overheid hem niet moet lastigvallen maar moet ondersteunen. Daarom worden startende ondernemers de eerste drie jaar vrijgesteld van belastingen op rendement en blijven verliezen verrekenbaar. Wie als particulier in een startende onderneming investeert betaalt bovendien de eerste drie jaar geen belasting op rendement.

De VVD kiest hiermee voor uitbreiding van de ‘Tante Agaath-regeling’ waarmee de procedure voor het starten van een onderneming wordt vereenvoudigd. Als een (startende) ondernemer een vergunning aanvraagt en de vergunningverlener reageert te traag moet automatisch de vergunning worden verstrekt.

ZZP’ers gezien als volwaardige ondernemers
Steeds meer mensen zijn zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Nederland telt 850.000 zzp’ers. Deze mensen nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun inkomen en groeien regelmatig uit tot succesvolle ondernemers. zzp’ers hebben echter te maken met een enorme regelbrij en onduidelijkheid over hun rechten. De VVD wil de wettelijke regeling voor zzp’ers verbeteren. Er moet één definitie van zelfstandige zijn, die gelijk is voor alle wetten. De status van zelfstandige hoeft dan maar één keer te worden aangevraagd en geldt totdat de zzp’er zich zelf weer afmeldt. Daarnaast moet het pensioen voor zzp’ers beter worden geregeld. Als iemand vanuit loondienst zzp’er wordt (of anderszins ondernemer wordt) moet hij of zij nog tien jaar aangesloten kunnen blijven bij zijn of haar pensioenfonds. De VVD ziet zzp’ers als volwaardige ondernemers. Het is daarom onwenselijk als zij worden verplicht aan collectieve regelingen deel te nemen.”

Het volledige programma van de VVD kunt u downloaden op www.vvd.nl
 

 

Deel deze pagina: