VVD: Zorgaanbieders ontpoppen zich als ZZP uitzendbureaus

VVD

Vrouwen die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de thuiszorg werken, zijn nu de dupe van gewiekste zorgaanbieders. VVD-Tweede Kamerlid, Anouchka van Miltenburg, ziet dat deze aanbieders zich een slachtofferrol aanmeten terwijl zij zelf verantwoordelijk zijn voor slecht werkgeversbeleid.

Van Miltenburg: "Er wordt ijskoud gesaneerd door de zorgaanbieders zelf. Zij vormen zich van werkgevers tot een soort van uitzendbureaus voor ZZP'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel). Dit om wel de verdiensten binnen te halen van de WMO, maar om vooral geen risico te lopen. Dit venten ze uit in de media om de publieke opinie naast zich te krijgen. Een vuile oorlog, als je het mij vraagt." De vrouwen die iedere dag het werk doen op de werkvloer, betalen de uiteindelijke rekening omdat zij rechten kwijtraken die ze wel genieten onder een vast contract. "Zorgaanbieders doen nu of zij het slachtoffer zijn om op die manier druk op te voeren op de politiek. De werkelijkheid verdraaien is nog daaraan toe, maar door zowel de cliënten als de werknemers op deze wijze een rad voor ogen te draaien, is ontoelaatbaar. En waar draait hem natuurlijk om? Om de salarissen van de managers te handhaven. Te gek voor woorden."

Van Miltenburg heeft in een vergadering in de Tweede Kamer de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, gevraagd te reageren op haar analyse. Tevens wil Van Miltenburg exact weten hoeveel vrouwen zonder ontslagprocedure hun vaste contract moesten opgeven. Ook wil de liberaal weten hoeveel dikbetaalde managers in de thuiszorg hun veste contract zijn verloren dankzij de invoering van de WMO.

Deel deze pagina: