VVD'er Zijlstra wil ZZP aftrekposten schrappen

Stichting ZZP Nederland - Johan Marrink

Zijlstra: indianenverhalen over ZZP aftrekposten

Volgens VVD moet de verlaging van de belastingaftrek in 2015 schijnconstructies verminderen. Dat heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vanmiddag gemeld tijdens de beschouwingen in de Tweede Kamer. Zijlstra gaf hiermee een reactie op de kritiek die het kabinetsplan krijgt van de oppositie. “Zelfstandigen die bij hun baas uit dienst gaan en vervolgens hetzelfde werk gaan doen is niet de bedoeling’. In andere media sprak de VVD-fractieleider over “indianenverhalen” wat betreft de afschaffing van de zelfstandigenaftrek.

Kabinet heeft het nog niet begrepen

“Deze ondoordachte uitspraak van Zijlstra bewijst opnieuw dat dit kabinet nog niet veel begrepen heeft van ZZP’ers die hun uiterste best doen om in hun inkomen te voorzien” zegt Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland. “Dat Zijlstra iets wil doen tegen schijnconstructies juichen we van harte toe, maar pak dan de zaak bij de wortels aan en straf niet de zelfstandige die niet in een uitkering wil blijven hangen”.

Het ontstaan van schijnconstructies start namelijk bij de werkgevers en overheid die personeel niet in vaste dienst willen. Een onzekere toekomst, sociale verplichtingen, ontslagrecht en de onlangs aangescherpte wet voor flexwerkers zorgen ervoor dat werkgevers geen groot risico meer willen aangaan.

Werkgevers (ook de overheid zelf) proberen ook op allerlei manieren van hun personeel af te komen door ze opnieuw als flexwerker of als ZZP’er in te huren. Daarbij wordt de werknemer een fraaie toekomst voorgespiegeld als ZZP’er bij hetzelfde bedrijf of door bemiddeling via koppelbaasconstructies. Dat bespaart een fors bedrag voor een ontslagvergoeding.

Werkgevers staan er bij te grijnzen, zij besparen een forse ontslagvergoeding. Zelfs de overheid en de Belastingdienst geven hun goedkeuring en medewerking aan deze schimmige draaideurconstructies. De VVD wil nu ZZP’ers bestraffen door alle zelfstandigen flink te korten in hun inkomen en de mensen naar de bijstand te sturen, dat is onacceptabel.

Deel deze pagina: