WAO en UWV mogen niet uitgaan van 38 urige werkweek

FNV
Rechter tikt ex-minister De Geus op de vingers

De Centrale Raad van Beroep heeft vrijdag besloten dat uitkeringsinstantie UWV bij het herkeuren van arbeidsongeschikten niet mag uitgaan van een standaard werkweek van 38 uur.

Het UWV moet rekening houden met de uren die werknemers gemiddeld per week aan de slag zijn. Sommige werknemers, zoals vrachtwagenchauffeurs maken immers standaard lange werkweken, door 'overuren'. Zij werken gemiddeld wel 50 tot 60 uur per week, en betalen ook premies over die uren.

De FNV is blij met de uitspraak van de Raad. De vakcentrale vond de strenge regels rond de herkeuringen van WAO'ers altijd al onrechtvaardig. "De minister heeft in feite de polis aangepast voor mensen die al in een arbeidsongeschiktheidssituatie terecht zijn gekomen. Een polis aanpassen op het moment dat er moet worden uitgekeerd, kan natuurlijk niet door de beugel'', aldus Leo Hartveld, federatiebestuurder bij de FNV.

De uitspraak van het hoogste rechtscollege op het gebied van sociale zekerheid betekent waarschijnlijk dat mensen met een langere werkweek recht krijgen op een hogere Wao-uitkering. Al heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezegd nu eerst de gevolgen van de uitspraak te gaan bestuderen, voordat er een reactie uit de burelen komt. Het ministerie zal er niet onderuit kunnen het beleid aan te passen.

Deel deze pagina: