WAO: ouderen geen schijn van kans volgens Donner

ANP
Kabinet stopt herkeuring oudere WAO’er
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat de herkeuring van oudere arbeidsongeschikten stopzetten, omdat de kans voor 45–plussers met een WAO–achtergrond op werk bijzonder klein is. Sinds uitkeringsinstituut UWV in oktober 2004 is begonnen met het herbeoordelen van WAO’ers volgens nieuwe, strengere normen zijn ongeveer 44.000 oudere arbeidsongeschikten herkeurd. Slechts 5000 van hen hebben inmiddels werk gevonden.

Dat zei minister Donner (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. VVD–Kamerlid Blok het kabinet verweet geen rekening te houden met groeiende personeelstekorten. Dat blijkt volgens hem onder meer uit het versoepelen van de herbeoordelingsoperatie van WAO’ers, waarvan straks arbeidsongeschikten van 45 jaar en ouder vrijgesteld in plaats van 50–plussers.

Ouderen geen schijn van kans
Donner sprak van een theoretische discussie. Hij erkende dat straks een groep van circa 116.000 (deels) arbeidsongeschikten van 45 tot 50 jaar straks niet direct voor de arbeidsmarktmarkt beschikbaar zullen zijn, omdat zij niet meer onder de herkeuringsoperatie vallen. Maar volgens hem worden deze mensen in de praktijk toch al nauwelijks door werkgevers aangenomen.

Donner kreeg nog steun van zijn eigen partij, CDA–Kamerlid Van Hijum, die stelde dat het kabinet wel oudere arbeidsongeschikten blijft stimuleren om zoveel mogelijk te gaan werken. „Met maatwerk worden de ouderen die zelf heel graag aan de slag willen, begeleid bij het zoeken naar werk”.

Deel deze pagina: