Weekers dupeert duizenden ZZP’ers zorg

Stichting ZZP Nederland - Johan Marrink

Weekers dupeert duizenden ZZP’ers in zorgsector met onterechte btw-heffing

Staatssecretaris Weekers van Financiën brengt duizenden ZZP’ers in de zorgsector in problemen door cassatieberoep in te stellen tegen diverse verloren btw-processen. Stichting ZZP Nederland is verbolgen over de handelswijze van staatssecretaris Weekers: “onrechtvaardig, een teken van minachting voor de rechtbank en zeker minachting voor de ZZP’ers. Ondanks dat de Belastingdienst al veel processen verloren heeft gaat men door met traineren, hier wordt een spelletje gespeeld over de ruggen van de ZZP’ers. Voor veel zelfstandigen is dit het einde van hun bestaan”, reageert de stichting.

Sinds 2013 hanteert de Belastingdienst onterecht, zo blijkt uit de vele verloren rechtszaken, de stelling dat ZZP’ers in de zorgsector btw moeten berekenen over hun werkzaamheden terwijl zorginstellingen vrijgesteld zijn van btw.

Hierdoor stijgen de zorgkosten met 21% en worden ZZP’ers zwaar gedupeerd. Ondertussen blijft het kabinet steevast verkondigen dat er meer handen aan het bed moeten komen en dat de zorg minder kostbaar moet worden. Het tegendeel is helaas de waarheid.

Belastingdienst verliest vele processen, maar gaat toch in cassatie

Inmiddels is de Belastingdienst meerdere keren in het ongelijk gesteld door zowel de rechtbank als door het Hof in hoger beroep en is beslist dat verpleegkundigen onder de btw-vrijstelling vallen. Desondanks blijft de Belastingdienst tegen beter weten in stug volhouden en minacht staatssecretaris Weekers de uitspraken van het Hof. Stichting ZZP Nederland is zeer verbolgen over het feit dat de staatssecretaris desondanks in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraken van het Hof in Den Bosch.

Belastingdienst zoekt uitstel van executie

Volgens Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland lijkt het of de Belastingdienst op zoek is naar uitstel van executie. “Onbegrijpelijk wat dhr. Weekers wil, het lijkt meer op het kopen van politieke tijd dan het toepassen van een rechtvaardig belastingstelsel. Bij een cassatie wordt alleen de rechtsgang ter discussie gesteld en niet de inhoudelijke kant van de btw-heffing. Dit is al bepaald in de vele processen die de Belastingdienst heeft verloren. Bovendien staat duidelijk in de Wet omzetbelasting dat deze beroepen vrijgesteld zijn van btw-afdracht.

Bij cassatierechtspraak kan het wel twee jaar duren voordat er een definitieve uitspraak van de Hoge Raad komt. Dat maakt de toekomst voor duizenden zelfstandigen in de zorg onduidelijk en onhoudbaar. Door de onterechte btw-heffing stijgen de zorgkosten fors en dat is onacceptabel. Inmiddels hebben veel ZZP’ers in de zorg hun werkzaamheden beëindigd omdat de opdrachtgevers de btw niet willen compenseren, hierdoor moet de zelfstandige 21% van het tarief inleveren.”

Deel deze pagina: