Weekers wil aandacht Tweede Kamer voor ZZP VAR

Stichting ZZP Nederland

Weekers wijst VAR plan ZZP Nederland naar de Tweede kamer ter bespreking


Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in Kamervragen laten weten niet enthousiast te zijn over het plan van Stichting ZZP Nederland om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) af te schaffen. Weekers geeft aan open te staan voor veranderingen, maar is bang dat iedereen zich straks zelfstandig ondernemer gaat noemen. Stichting ZZP Nederland is blij dat het onwerkbare model van de VAR nu eindelijk eens op de agenda komt van de Tweede Kamer.

De huidige VAR voldoet al jaren niet meer aan het doel waarvoor het ooit is bedacht: namelijk om schijnconstructies van zelfstandigen te beteugelen. Maar het gemak waarmee met de VAR gefraudeerd en gemanipuleerd kan worden bezorgt de goedwillende 700.000 zelfstandigen een slechte naam. Werkgevers gebruiken de VAR als een draaideurconstructie en koppelbazen vieren hoogtij door buitenlandse schijnzelfstandigen uit te buiten.

De Belastingdienst geeft aan dat de controle onmogelijk is door gebrek aan mankracht. Er is ook veel onduidelijkheid over de VAR. Zo denken ZZP’ers dat men met een VAR beschermd is tegen aanspraken achteraf, hetgeen pertinent onjuist is. Daarnaast worden zelfstandigen met VAR ROW (Resultaat Overige Werkzaamheden) niet meer door opdrachtgevers geaccepteerd en zijn bij voorbaat kansloos om te overleven in deze crisis.

In het plan van Stichting ZZP Nederland, dat twee jaar geleden al is ingediend en besproken is met diverse ministeries, kan iedereen die echt zelfstandig wil zijn zich inschrijven middels een uitgebreide inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De toekomstige zelfstandige wordt dan bewust gemaakt van de risico’s die men loopt en het verlies van rechten op sociale voorzieningen zoals WW, ziektewet etc.

Een VAR is dan overbodig, een KvK inschrijving is dan het criterium voor de inkomstenbelasting zoals dat nu ook al het geval is bij de omzetbelasting. Als daarnaast nog eens de zelfstandigenaftrek wordt verplaatst naar de MKB winstvrijstelling zijn ook andere administratieve lasten af te schaffen zoals het urencriterium, dat nu nog gebruikt wordt voor het vaststellen van de zelfstandigenaftrek. Dat bespaart een hoop werk voor de Belastingdienst, opdrachtgevers en zelfstandigen.

Het ministerie heeft echter zonder verder overleg het plan aan de kant geschoven om vervolgens een webmodule te introduceren. Maar met een bingowebsite waar men net zo lang kan invullen tot het gewenste resultaat verschijnt los je het probleem niet op. De Stichting ZZP Nederland vertegenwoordigt 23.000 zelfstandigen en wil namens deze vakmensen graag met dhr. Weekers overleggen om de situatie snel te verbeteren

Deel deze pagina: