Wethouder pleegt WAO fraude: 240 uur werkstraf geëist

ANP

De officier van justitie in Breda heeft donderdag tegen de 57–jarige M. uit Drimmelen 240 uur werkstraf en vier maanden cel voorwaardelijk geëist voor het verduisteren van 120.000 euro aan uitkeringen. Ook moet hij van justitie een boete van 15.000 euro betalen.

Tussen 2000 en 2003 was hij voor de PvdA wethouder van Sociale Zaken in het Brabantse dorp en tegelijkertijd werkzaam bij een makelaardij. M. wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte omdat hij uitkeringsinstantie UWV niet heeft geïnformeerd over zijn inkomsten terwijl hij een wachtgeld en wao–uitkering ontving.

De zaak tegen M. kwam aan het rollen toen er bij de gemeente Made, waar Drimmelen onder valt, en bij Omroep Brabant een brief binnenkwam waarin M. beschuldigd werd van steunfraude. Een week daarna nam M. ontslag als wethouder.

Volgens de raadsman van M. is zijn cliënt verstrikt geraakt in het web van uitkeringen. „Hij is weggezakt in het moeras van regels. Het Openbaar Ministerie gaat uit van het feilloos functioneren van het UWV en dat is niet zo. Het is bekend dat het UWV regelmatig dossiers kwijtraakt”.

Deel deze pagina: