Witte werksters moeten ZZP'er worden

CNV Schoonmaak

De ´witte werksterregeling´komt te vervallen. De Regeling schoonmaakdiensten voor particulieren (RSP), beter bekend als de ‘witte werksterregeling’, is in 1998 in het leven geroepen om langdurig werklozen met subsidie aan een baan te helpen in de huishoudelijke dienstverlening. Tegelijkertijd moest hiermee het zwartwerken worden tegengegaan. De subsidieregeling vergoedt de loonkosten van de werknemers die onder deze regeling in dienst zijn bij een schoonmaakbedrijf. Voorwaarde is dat zij werk verrichten voor particulieren.

Nu de regeling verdwijnt dreigen 18 Groningse schoonmakers hun baan te verliezen. Het bedrijf waar ze tot nog toe met de ´witte werksterregeling´ in dienst waren, Homeworks, wil dat de schoonmakers verder gaan als zelfstandige ´alfa-hulp´, met alle financiële consequenties van dien. De afdeling CNV schoonmaak wil dat Homeworks zich meer inzet voor alternatieven.

Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak vermoedt dat dit het topje van de ijsberg is. "Veel witte werksters worden voor het blok gezet: ze kunnen hun werk blijven doen, maar dan als zelfstandige. Dat is ook hier het geval. Homeworks heeft de schoonmakers nu voorgesteld om als zelfstandige 'alfa-hulp' verder te gaan. Gaan ze niet op dat aanbod in, dan zijn ze hun baan en hun inkomsten kwijt."

Er op achter uit
De schoonmakers, die voor particulieren werken, willen hun werk graag blijven doen, maar zien een contract als zelfstandige alfa-hulp eigenlijk niet zitten, zegt Kampherbeek. "Bruto zouden ze dan iets meer gaan verdienen, maar in de praktijk gaan ze er fors op achteruit. Vakantiegeld raken ze kwijt, net zoals de doorbetaling van vrije dagen. En wat gebeurt er bijvoorbeeld als je bij iemand thuis een vaas omstoot? Normaal gesproken handelt een werkgever dit af, maar vanaf 1 januari is niet duidelijk hoe die aansprakelijkheid is geregeld."

Slechte kant
Kampherbeek vindt dat Homeworks zich als werkgever niet van zijn beste kant heeft laten zien. "Het is al heel lang bekend dat de regeling voor witte werksters verdwijnt. Ik ken ook voorbeelden van goede werkgevers die hun mensen ergens anders onder dak hebben gebracht. Homeworks heeft helaas niets ondernomen en legt het probleem nu bij de schoonmakers neer. Dat is niet netjes. Er zijn bovendien nog heel veel onduidelijkheden over de voorgestelde nieuwe werkwijze."

Het CNV probeert voor de werknemers te bemiddelen naar nieuw werk. Ook heeft de bond een brief gestuurd naar Homeworks gestuurd om uitleg te krijgen over het gevoerde beleid.

www.cnvbedrijvenbond.nl  

Deel deze pagina: