Zorg ZZP’ers verontrust over intrekking VAR verklaring

Stichting ZZP Nederland - Johan Marrink

VAR verklaringen ingetrokken

De Belastingdienst heeft van ca. 250 ZZP’ers in de zorgsector de VAR verklaring ingetrokken en geconcludeerd dat er sprake is van loondienst in plaats van zelfstandig ondernemerschap. Dat heeft voor veel onrust gezorgd bij de zelfstandigen in de zorgsector. Tientallen ongeruste ZZP’ers hebben zich gemeld bij Stichting ZZP Nederland met vragen over hun ingetrokken VAR verklaring.

Het blijkt hier te gaan om zelfstandigen die voor één-en-dezelfde  bemiddelaar in de zorg werken. Bij deze bemiddelaar is controle geweest en hieruit heeft de Belastingdienst geconcludeerd dat er sprake is van een loondienstverband. Stichting ZZP Nederland heeft inmiddels diverse documenten ontvangen van de aangesloten zelfstandigen waar inderdaad uit blijkt dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Deze groep vakmensen in de zorg worden als het ware gedetacheerd en hebben geen enkele invloed op hun eigen positie. Het enige wat de ZZP’er zelf doet, naast het reguliere werk, is een urenbriefje inleveren waarna uit naam van het detacheringsbureau de facturen ter declaratie worden verstuurd. Vervolgens wordt de zelfstandige uitbetaalt na aftrek van een marge. De ZZP’er heeft dus maar 1 klant, het detacheringsbedrijf. Verder is er sprake van een gezagsverhouding en heeft men geen invloed op de tariefstelling, mag men niet zelf voor vervanging bij ziekte zorgen etc. Alles bij elkaar opgeteld is er geen sprake van zelfstandig ondernemen, aldus de Belastingdienst.

Het is dus belangrijk om op te letten als u in de zorgsector wordt bemiddeld om te bepalen of u zelfstandig bent, ongeacht welke VAR verklaring u heeft ontvangen van de Belastingdienst. Een VAR verklaring geeft GEEN enkele zekerheid aan de zelfstandige. Zorg ervoor dat u geen gezagsverhouding aangaat, zorg dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt en dat u werkt voor eigen rekening en risico. 

Toelichting voor aangesloten zelfstandigen:

Voor de aangesloten zelfstandigen van ZZP Nederland is een PDF beschikbaar met een complete uitleg en een modelbrief waarmee men bezwaar kan maken tegen de verandering in de Var verklaring. Deze documenten kunt u downloaden via onderstaande links, u dient hiervoor in te loggen met uw aansluitnummer en inlognaam.

Links: | download pdf met uitleg | modelbrief bezwaar | aansluiten bij ZZP Nederland |

 

Deel deze pagina: