Zwangere ZZP en uitkering, helpt dat?

ZZP Nederland

Laatste nieuws: zwangere ZZP ers en freelancers krijgen toch uitkering: Klik hier voor het bericht

Zwangere ondernemers; Een uitkering, en dan?

Ik ben niet zwanger, zal dat ook nooit worden, dat is een van de voordelen om man te zijn. Vrouwen denken daar anders over, zien het als een voorrecht om zwanger te mogen zijn. Ongetwijfeld hebben ze gelijk, vrouwen hebben dat altijd, zeggen ze.

Op dit moment is de zwangere onderneemster een hot item in de politiek. Vrouwen die ondernemer zijn en zwanger willen recht op een uitkering. Begrijpelijk want zwanger zijn betekent toch dat er lichamelijk een zwaardere periode aanbreekt en dat er een moment zal zijn dat je je werk niet meer kunt doen. Dat daarvoor een uitkering moet komen staat vast.

Een uitkering, werkt dat?
Alleen vraag ik me af hoe dat dan zal gaan. Oké een uitkering is snel te regelen lijkt me, maar wat gebeurt er met je klanten? Kunnen en willen die drie maanden wachten tot je opdracht uitgevoerd kan worden?

Weglopende klanten
Kleine ondernemers, ZZP ers, Freelancers die zwanger worden en niet kunnen werken lopen grote kans dat hun klanten een ander bedrijf gaan zoeken die de opdracht wel kan uitvoeren. Als dat goed bevalt (grapje) dan is de kans groot dat ze daar blijven. Hoe moeten we dat oplossen?

Johan Marrink
ZZP Nederland

We zijn benieuwd naar uw mening... info@zzp-nederland.nl 

Ontvangen reacties:

22-06 - Claudia:

Ik ben zelfstandig onderneemster en op het moment zeven weken zwanger van mijn tweede kindje. Gelukkig ben ik nog volop aan het werk en ik hoop dat in ieder geval tot een paar weken voor de bevalling vol te houden. Want inderdaad, je hebt een punt: terwijl een werkgever je niet zomaar aan de kant kan schuiven, kunnen opdrachtgevers dat wel.

Helemaal voorkomen kun je dat niet, maar datzelfde geldt als je ziek wordt. Dan kan ik mijn werk immers ook niet meer doen en moeten mijn opdrachtgevers ook een alternatief zoeken. (En overigens ben ik dan ook niet verzekerd. Verzekeren vind ik te duur.)

Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik daarom mijn opdrachtgevers al vroeg ingelicht. Ik was krap drie maanden zwanger. Ik weet dat ze graag met me werken en het bleek mogelijk om een deel van het werk dat in het verschiet lag naar voren te halen. Dat is één.

Verder heb ik in een deel van de gevallen ook zelf vervanging geregeld. Doordat ik daarvoor mijn eigen netwerk heb gebruikt, was de kans kleiner dat ze er, na mijn ‘verlof’, met mijn opdrachtgever ‘vandoor gingen’. Gelukkig zijn mijn ‘conculega’s’ zeer loyaal.

Tot slot: ik heb helemaal nooit moeite gehad om opdrachtgevers (en klussen) te vinden. Dat was niet zo toen ik begon als zelfstandige en dat was gelukkig ook na mijn bevallingsverlof niet zo. Kwestie van geluk? Of van goed werk leveren misschien…

Deel deze pagina: