ZZP infodagen zeer informatief voor starters

ZZP Nederland

De eerste Nationale ZZP Infodagen op 15 en 16 november zijn een groot succes geworden. De beurs, die georganiseerd werd door belangenbehartiger ZZP Nederland blonk met name uit in het goed op elkaar afgestemde totaalaanbod van standhouders.

Met name de heldere voorlichting zonder mooie verkoopverhalen werden door de vele bezoekers zeer gewaardeerd. Ook de stands van de overheid zoals de Belastingdienst, het UWV, het CWI en de Arbeidsinspectie hadden de handen vol aan het voorlichten van ZZP’ers. 

Veel belangstelling voor verzekeringen
ZZP’ers beginnen meer te beseffen dat ze zich dienen te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Maar, nog steeds zijn veel ZZP’ers totaal niet verzekerd bij langdurige ziekte. Op de beurs werden onder meer Nationale Nederlanden, DAS en het ZZP Zelfstandigenplan veelvuldig bezocht. Ook de belangstelling voor de collectieve ZZP Zorgverzekering van Menzis was zeer groot. Op financieel gebied heeft ABN AMRO veel bezoekers geïnformeerd over de mogelijkheden van financiële planning voor kleine zelfstandigen.
 
Geen vrees voor de kredietcrisis
Hoewel de kredietcrisis niet meer lijkt te voorkomen zijn veel ZZP’ers optimistisch. “Dit biedt mij juist kansen” vertelden veel bezoekers, “moeilijke tijden geeft mogelijkheden voor specialisten die je kunt inhuren voor een klus zonder verdere verplichtingen” was een veelgehoord item op de beurs.
 
Opvallend veel startende ZZP’ers en chauffeurs
De stand van belangenbehartiger ZZP Nederland werd zeer druk bezocht door startende ondernemers. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland werden veel vragen gesteld over de VAR Verklaring, belastingen, verzekeringen, verplichtingen etc. Maar ook misstanden kwamen aan het licht. Marrink: “chauffeurs wordt het nog steeds onmogelijk gemaakt om als ZZP’er te gaan rijden voor transportbedrijven. Ze kunnen zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een Var Verklaring aanvragen, een btw nummer ontvangen, maar volgens de wet beroepsgoederenvervoer mogen ze niet zelfstandig zijn. Een maatregel die werkelijk nergens op slaat. Daar gaan we ons (weer) voor inzetten.”
 
Tweede Kamerlid Blok pleit voor minder regels
In zijn toespraak op de Nationale ZZP Infodagen pleitte Tweede Kamerlid Stef Blok van de VVD voor een vereenvoudiging van regels. Met name het zelfstandigheidcriterium kan volgens Blok veel eenvoudiger: “mensen die zelfstandig willen worden moeten we het juist gemakkelijker maken door minder regels. De goedbedoelde VAR verklaring kan volgens Blok ook vervallen. Als mensen kiezen om zelfstandig te zijn dan mag dat geen probleem opleveren. Ook de zelfstandigenaftrek moet gemakkelijker worden. Niet meer alleen een criterium van 1225 uur per jaar, maar een glijdende schaal voor belastingaftrek zou startende ZZP’ers enorm helpen.”

Deel deze pagina: