ZZP Lastenvermindering: Bijdrage Bedrijfschappen gaat vervallen

NOS

Bijdrage HoofdBedrijfschappen Ambachten (HBA) en Detailhandel (HBD) gaat vervallen: lasten vermindering voor ZZP
ZZP’ ers hebben straks weer een kostenpost minder. Nadat de Tweede Kamer eerder dit jaar al een motie had aangenomen om de bijdrage aan de Kamer van Koophandel af te schaffen, vindt de Kamer nu dat de product- en bedrijfschappen kunnen verdwijnen. Een Kamermeerderheid van SP, GroenLinks, D66, VVD en PVV steunde een motie waarin wordt gepleit voor opheffing.

Wat doen ze?
De product- en bedrijfschappen zijn in het leven geroepen om de belangen van ingeschreven sectoren te behartigen. ZZP’ ers zien echter niet terug waarvoor ze nou eigenlijk betalen. De Kamer deelt die mening en vindt ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of en hoe ze hun belangen, eventueel via een collectief, laten behartigen.

Kosten
Dit gaat de zzp’ er weer bijna honderd euro op jaarbasis schelen. Zo kost de algemene heffing van het Hoofd Bedrijfschap Ambachten een zzp’ er nu € 91,50. Minister Kamp wil de product- en bedrijfschappen niet opheffen, maar wil wel dat er straks in gesneden gaat worden. Momenteel zijn er 17 product- en bedrijfschappen. Kamp vindt dat ze zich helemaal moeten richten op het publieke belang.

Wanneer
Er is momenteel nog geen duidelijkheid over per wanneer er gesneden gaat worden in de product- en bedrijfschappen en wanneer zzp’ ers dus een kostenpost minder hebben. De bedoeling van de Kamer is dat de regering binnen zes maanden met een wetsvoorstel komt om de  product- en bedrijfschappen op te heffen.

Deel deze pagina: