ZZP Nederland aanwezig bij PGB-debat

ZZP Nederland

ZZP-Nederland was gisteren met een delegatie aangesloten zelfstandigen aanwezig op het Plein en in de Tweede Kamer om het debat te volgen over het PersoonsGebonden Budget (PGB). ZZP Nederland heeft met de voorzitters en zorgportefeuillehouders van VVD tot en met SP gesproken en alle partijen geven aan dat er een grote vraag is naar flexibele maatzorg, van hoge kwaliteit, met minimale overhead en administratieve lasten en dat de ZZP’ ers daar heel goed bij passen.

Citaten uit het Kamerdebat
Alle partijen vinden dat flexibele zorg en de eigen regie van patiënten moet blijven of dat nu in PGB-vorm is of in natura. De regeringspartijen riepen de minister op die eigen regie en de inzet van ZZP’ers te waarborgen. Ook waren vrijwel alle partijen het eens dat direct geld storten op de rekening van PGB-houders beter kan worden omgezet in een rekening die beheerd wordt door bijvoorbeeld de zorgverzekeraar. Van het geld kan de door de cliënt gekozen zorgverlener worden betaald, dit om eventuele fraude (die maar 1% is) te voorkomen. De meeste partijen spraken hun zorg uit over het niet kunnen of zelfs niet willen leveren van flexibele maatzorg door de grote klassieke instellingen en de gemeenten. De staatsecretaris gaf aan aan meer flexibele zorg te wensen en per half jaar de praktijkvorderingen te volgen en waarnodig bij te sturen.

Opsomming van de voordelen van ZZP’ers in de zorg

  • ZZP’ers kunnen maatzorg van bijzondere aard en op bijzondere tijden leveren
  • ZZP’ers hebben ervaring met innovatieve zorgvormen en hebben vaak de traditionele organisaties verlaten omdat ze de bureaucratie en te geringe klantgerichtheid beu waren.
  • ZZP’ers kunnen snel schakelen en gaan niet zeuren over CAO’s of verworven rechten, de klant staat voorop
  • ZZP’ers hebben een hoge kwaliteit en werken voor redelijke tarieven
  • ZZP’ers zijn een welkome aanvulling op de grote tekorten aan zorgpersoneel.

ZZP Nederland zal binnen enkele weken een plan naar buiten brengen waarin ingespeeld wordt op de nieuwe situatie waarin veel PGB zorg in de toekomst zal worden aangeboden in natura. De bedoeling is dat zorgbehoevenden wel het behoud van eigen regie houden, met een minimum aan overhead en administratie en met borging van hoge kwaliteit en het direct kunnen contracteren van ZZP’ers met zorgkantoren en verzekeraars. ZZP Nederland wil een einde maken aan bemiddelaars en uitzendbureaus die met onnodig hoge marges de kosten van de zorg opdrijven. De klant heeft de regie en de ZZP’er is zijn/ haar beste steun.

Deel deze pagina: