ZZP Nederland roept het kabinet op tot BTW verlaging

ZZP Nederland

Tijdelijke verlaging BTW geeft ZZP'ers in de bouw weer enige lucht
Een verlaging van de BTW op het onderhoud van particuliere woningen is volgens ZZP Nederland een effectieve oplossing voor de ingezakte woningmarkt en tegelijkertijd om de werkgelegenheid te behouden voor ZZP’ers. Met name voor ZZP’ers die hun werkterrein willen verleggen van grote nieuwbouwprojecten naar particuliere klussen is dit een welkome stimulans. ZZP Nederland onderschrijft het standpunt van de VVD waarin het kabinet gevraagd wordt de BTW te verlagen.

Succesvolle BTW maatregel in België
In België werkt het lagere BTW tarief voor onderhoud van woningen al een tijd tot volle tevredenheid. Maar volgens woordvoerder Frans Weekers van de VVD wil het huidige kabinet nog niet inzien dat de bouwsector een stimulans nodig heeft. Volgens de VVD zou ook de overdrachtsbelasting tijdelijk moeten worden afgeschaft.

ZZP Nederland voorziet problemen na de zomervakantie
Voor de ZZP’er zou de btw verlaging een kans zijn om de kredietcrisis te overleven. Volgens ZZP Nederland zullen na de zomervakantie een hoop ZZP’ers zonder opdrachten komen te zitten. Met name voor ZZP’ers in de nieuwbouwsector zouden wel eens ernstige problemen kunnen ontstaan.

Johan Marrink van ZZP Nederland voorziet problemen als er geen maatregelen genomen worden. Marrink: "We zien dat langzamerhand meer problemen voor ZZP'ers in de bouw ontstaan. Vooral in de nieuwbouwsector bereiken ons berichten van mensen die al maanden geen werk en dus geen inkomsten hebben. In de particuliere markt liggen beslist kansen, met enige stimulans komen we een stuk verder."

ZZP'ers gaan werkterrein verleggen
Inmiddels proberen veel ZZP’ers tijdig maatregelen te nemen door hun werkterrein te verleggen van nieuwbouw naar verbouw. ZZP’ers kunnen gemakkelijker omschakelen dan grote bouwbedrijven met hun grote overheadkosten. Echter, op dit moment kampen particulieren ook met slechtere financiële vooruitzichten waardoor men bang is om geld uit te geven aan het verbouwen van de woning als deze alleen maar in waarde daalt. Een verlaging van de BTW voor onderhoud aan huizen zou een prima stimulans zijn om de neergaande cirkel te doorbreken.
 

Deel deze pagina: