ZZP Nederland: vereenvoudig belastingstelsel voor ZZP’ers

Stichting ZZP nederland

VAR voor ZZP kan weg, zelfstandigenaftrek veranderen, urencriterium weg
Veel (startende) ondernemers en met name ZZP’ers hebben grote moeite met de ingewikkelde regelgeving die de Belastingdienst hanteert. Stichting ZZP Nederland, met bijna 21.000 aangesloten zelfstandigen, concludeert dat de regelgeving omslachtig is, nauwelijks te begrijpen is en leidt tot irritatie bij zowel belastingambtenaren als zelfstandigen.

Na 12 maanden geen antwoord
Een vereenvoudiging van het belastingstelsel met betrekking tot zelfstandigen zonder personeel is zeer goed mogelijk maar stuit voortdurend op onbegrip bij de Belastingdienst. Stichting ZZP Nederland heeft lang geleden zowel mondeling als schriftelijk voorstellen gedaan bij het Ministerie van Financiën, maar na 12 maanden is er nog steeds geen reactie op het betreffende stuk gegeven. Volgens Stichting ZZP Nederland kunnen een aantal overbodige regels de prullenbak in en een aantal regelingen worden samengevoegd. Daarmee bespaart de overheid en de ZZP’er een flinke papierwinkel, wordt dezelfde belasting betaald en ontstaat een betere verhouding tussen zelfstandige en de Belastingdienst.

VAR verklaring afschaffen
ZZP Nederland is van mening dat de VAR verklaring afgeschaft kan worden door een betere registratie bij de Kamer van Koophandel. De afgifte van een Var Verklaring is de grootste bron van ergernis voor startende en gevestigde zelfstandigen. Oorspronkelijk bedoeld als verduidelijking over de zelfstandige positie is dit gedrocht inmiddels zijn doel al lang voorbijgeschoten. Onduidelijkheid, het verkeerd invullen van de aanvraag en de willekeurige beoordeling van de Belastingdienst maken de VAR tot een probleemgeval waar veel mee wordt gemarchandeerd. Zelfstandigen denken ook nog eens dat een VAR verklaring gezien wordt als een vrijwaring voor de zelfstandige. Niets is minder waar: een VAR verklaring brengt alleen enkele zekerheden voor de opdrachtgever, de ZZP’er kan bij controle achteraf alsnog worden aangeslagen voor extra premies en belastingen.

Zelfstandigenaftrek afschaffen, kan naar MKB winstvrijstelling
Ook de zelfstandigenaftrek kan worden afgeschaft. De zelfstandigenaftrek is een fiscaal voordeel voor ondernemers met een eenmanszaak ongeacht de hoogte van de winst. Door de koppeling aan het starre criterium van 1225 gewerkte uren leidt dit tot veel administratie en “creatief omgaan met uren”. ZZP Nederland is van mening dat een van de doelen van het ondernemen het maken van winst is en niet het maken van uren. Het voorstel van ZZP Nederland is het verdisconteren van de zelfstandigenaftrek in de MKB winstvrijstelling, waardoor de aftrek weer kan worden gezien als beloning voor het risico van ondernemen en per saldo dezelfde fiscale stimulering blijft.

Volgens Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland zijn de voorgestelde maatregelen rigoureus, maar het overwegen zeker waard. Marrink: “Dagelijks worden we overspoeld met vragen over deze onderwerpen. Het aanpassen van de regelingen vinden we verrassend simpel, maar bruikbaar. Het zou een enorme lastendrukvermindering zijn voor de zelfstandige, voor de opdrachtgevers en voor de Belastingdienst. Ook de ellende met het urencriterium is dan weg, startende ondernemers hoeven zich dan niet in bochten te wringen om de harde eis van 1225 uren te kunnen verantwoorden. Jammer dat politiek en overheid dit niet oppakken”
 

Deel deze pagina: