ZZP Nederland vraagt opheldering Belastingdienst over fraude

ZZP Nederland

ZZP Nederland vraagt opheldering Belastingdienst over belastingontduiking

Belangenorganisatie ZZP Nederland heeft vragen gesteld aan de Belastingdienst over berichten in de pers dat ZZP’ers massaal de belasting zouden ontduiken. De brancheorganisatie stelt vast hierbij ZZP’ers in een kwaad daglicht worden gesteld zonder dat daartoe een openbaar rapport aan ten grondslag ligt.

1,8 miljard belastingontduiking
In diverse media worden berichten geplaatst dat ZZP’ers de Belastingdienst en daarmee de Nederlandse Staat voor een bedrag van 1,8 miljard zouden hebben benadeeld. Dit zou blijken uit een onderzoek dat de Belastingdienst zelf zou hebben gehouden. Tevens maakt men de melding dat ZZP’ers weinig bijdragen aan de totale belastingopbrengst.

ZZP Nederland met 13.000 aangesloten zelfstandigen, heeft grote vraagtekens bij de ongenuanceerde berichten en vindt dat zelfstandigen negatief worden afgeschilderd. ZZP’ers zouden het niet zo nauw nemen met de wetgeving en frauderen met belastingaangiftes. Onlangs sprak een directeur van de Kamer van Koophandel nog van “nepondernemers”.

Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland is de berichtgeving tendentieus en niet onderbouwd met feiten. Marrink: “het is te gemakkelijk om snelle berichten te plaatsen over belastingontduiking en andere negatieve zaken. ZZP’ers zijn hardwerkende vakmensen die ondernemen voor eigen rekening en risico. Daarbij betaalt men gewoon de belastingen die voor hun onderneming gelden. Dat ze daarbij gebruik maken van vrijstellingen is volstrekt normaal. Natuurlijk zullen een aantal wel een bewust een foutje maken, maar dat gebeurt overal. Maar om nu zomaar iedere ZZP’er over één kam te scheren gaat te ver. Daarom hebben we de Belastingdienst om opheldering gevraagd. Het antwoord zullen we publiceren…”
 

Deel deze pagina: