ZZP organisaties ontvangen door Kamerleden over VAR

Stichting ZZP nederland

Kamerleden eens met ZZP-organisaties over verwerpen VAR-webmodule

Den Haag – 15 maart 2013– FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers (PZO) hebben op donderdag 14 maart hun alternatief voor het huidige VAR-systeem voorgelegd aan de Kamerleden. De Kamerleden zijn er nu van doordrongen dat de door de Minister van Financiën voorgestelde VAR-Webmodule niet voldoet voor zelfstandig ondernemers en geen goed alternatief is voor het huidige VAR-systeem. Er is een groot gemeenschappelijk draagvlak tegen de VAR-Webmodule bij zowel de ZZP-organisaties als de Kamerleden.

Eerder deze week presenteerde de vier ZZP-organisaties het alternatief op de VAR, een zogenoemd “Bewijs van Ondernemerschap”.  Deze behelst de volgende krachtige elementen:

  • er komt één bewijs van ondernemerschap; de vier VAR-verklaringen worden overbodig
  • beoordeling en zekerheid vooraf over het ondernemerschap
  • bestrijding van schijnzelfstandigheid
  • adequate voorlichting aan startende zelfstandig ondernemers
  •  

De Kamerleden waren erg positief over dit initiatief van de ZZP-organisaties, met name over een preventieve toets die erin opgenomen is. Het ontbreken van deze toets leidt tot ongewenste effecten. Zo wordt de VAR nu ingevuld op basis van verwachtingen maar vindt controle achteraf plaats, waardoor verwachtingen en werkelijkheid op het VAR-formulier soms niet met elkaar overeenstemmen. FNV Zelfstandigen, PZO,  stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn ervan overtuigd dat door selectie aan de poort schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen en meer zekerheid ontstaat voor zowel opdrachtgever als ondernemer.

De ZZP-organisaties hebben ervoor gezorgd dat de VAR weer actueel op de agenda van de Kamerleden staat. De uitnodiging van de  Minister van Financiën om dit met de ZZP-organisaties te bespreken staat. De Kamerleden gaan nu onderling bespreken wat het plan van aanpak gaat zijn over de VAR.  

Deel deze pagina: