ZZP ziet verbetering op arbeidsmarkt

MD Weekly

Er gloort weer hoop aan de zzp-horizon. Althans veel zzp´ers zien de toekomst rooskleuriger tegemoet dan ze de afgelopen tijd hebben gedaan. 72 procent van de zzp´ers ziet de toekomst hoopvol tegemoet, zo blijkt uit de Yoxa Interim Monitor waarvoor ruim 500 zzp-ers naar hun werksituatie is gevraagd. Tevens zijn vragen gesteld omtrent de toekomstverwachting en het krijgen van opdrachten. Van de ondervraagden zegt 7,3% een half jaar of langer zonder opdracht te zitten.

Problemen met opdrachten
Wel maken vooral zelfstandige 50-plussers zich zorgen over het binnenhalen van opdrachten. In totaal maakt zo`n 30% zich hier zorgen over. 40% zegt vol te zitten met opdrachten en 12% ziet een toename in het aantal opdrachten. Meer dan de helft van de 50-plussers maakt gebruik van sociale netwerken zoals LinkedIn. De netwerken worden ingezet om hun eigen netwerk te vergroten en zo meer opdrachten binnen te krijgen.
 
ZZP´er blijven
Van de ondervraagden is 68% niet van plan in loondienst te gaan, wanneer dit al zou kunnen. Twee derde verwacht juist een toename van het aantal zzp´ers. Ondanks deze verwachte toename zegt meer dan de helft niet bang te zijn voor concurrentie. Een blijvend gevolg van de crisis is de druk op de tarieven. Een derde geeft aan dat zij daar last van hebben. Ook laten de zzp´ers zich kritisch uit over de dienstverlening van interim bureaus. 

Deel deze pagina: