ZZP zorgprofessionals te duur door onvolwassen inhuurproces

Het Financieele Dagblad

Flexibele zorgprofessionals kosten veel te veel voor de gezondheidszorg. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ ers) kunnen hierin wel een oplossing bieden, maar dan moet het inhuurproces wel veranderen. Nu al vervullen zzp’ ers 10% van de vacatures in de zorg. Maar omdat het inhuurproces niet goed georganiseerd is kost de inhuur honderden miljoenen euro’s te veel. Dit zegt Rob de Laat in het Financieel Dagblad van maandag 23 mei.

Problemen
Ook de gezondheidszorg heeft te maken met vergrijzing. Er komen straks grote personeelstekorten. Edith Schippers, minister van VWS, verwacht tot het jaar 2025 maar liefst 400.000 vacatures te moeten vervullen. Dit grote gat wordt nu dus al gedeeltelijk opgevuld door zzp’ ers. Flexibele zorgprofessionals met ambitie en ondernemerszin die kiezen voor meer vrijheid.

Kosten
De Laat gaat verder met vertellen dat het inhuren van efficiency en expertise in de zorg inefficiënt en ongezond georganiseerd is. Ook ligt er volgens hem te veel macht bij de detacheerders. Hierdoor wordt € 1,1 miljard te veel betaald aan inhuurkosten.

Oplossing
De Laat komt ook met een oplossing. Door bijvoorbeeld onlinecommunities in te zetten, war de vraag en aanbod van flexibele arbeid met elkaar in contact komen, kunnen zzp’ ers transparant concurreren met de grote aanbieders. Zo wordt voorkomen dat bemiddelaars hun percentage opstrijken en dat scheelt al vaak 30% van de kosten. Daarnaast wordt ook nog bespaard op btw, want zorginstellingen die BIG-geregistreerde zzp’ ers (conform de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) rechtstreeks inhuren, betalen daarover geen btw.

De conclusie van Rob de Laat is duidelijk: door het proces van inhuren eerlijker, eenvoudiger en transparanter te maken en het buitenspel zetten van detacheerders kan een grote kostenreductie pijnloos worden bewerkstelligd.

Deel deze pagina: