ZZP'er bij uitstek geschikt als leermeester

ZZP Nederland gaat stageplaatsen stimuleren

Stichting ZZP Nederland gaat stagebegeleiding door ZZP’ers stimuleren. Als ondernemende vaklieden zijn ZZP’ers uitermate geschikt om jongeren het vak te leren en tevens te laten proeven aan het ondernemerschap. Het idee is ontstaan naar aanleiding van een debat over de stage problematiek in Rotterdam.

Het beroepsonderwijs kent een toenemend gebrek aan stageplaatsen met name in de techniek. Door de crisis zijn stage bedrijven minder toeschietelijk geworden en ook worden er minder leerwerkovereenkomsten aangeboden. ZZP'ers waren tot nu toe minder in beeld als leermeester, omdat de financiële voorziening hiervoor alleen maar toegankelijk is voor bedrijven met werknemers. Dat moet veranderen, vindt Stichting ZZP Nederland, bij ZZP’ers is een enorme vakkennis aanwezig en er is een groeiende vraag naar vaklieden in de techniek.

De hoge jeugdwerkloosheid kan alleen worden opgelost, als jongeren meer de kans krijgen om een vak te leren. Daar moeten regionale initiatieven voor worden genomen, waarbij Stichting ZZP Nederland een aanjagende rol wil vervullen. Voorzitter Maarten Post is in gesprek om een regionaal project in Rotterdam te starten, waarin het mogelijk wordt voor jongeren om stage- en leerwerktrajecten bij ZZP’ers te volgen. Daarvoor is medewerking nodig van het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de gemeente. Stichting ZZP Nederland is dan ook blij met de oproep van D'66 om ook in Amsterdam een dergelijk initiatief te ontwikkelen. Wij willen ook in Amsterdam graag meewerken aan een dergelijk project en we zijn bereid om onze aangesloten zelfstandigen in die regio op te roepen om daaraan deel te nemen, aldus Maarten Post.

Veel ZZP'ers zijn best gemotiveerd om hun vakmanschap door te geven aan jongeren en ze daarin persoonlijk te begeleiden. Wel moeten de randvoorwaarden goed worden geregeld. ZZP'ers zitten niet te wachten op veel administratieve rompslomp en een omvangrijk pakket formulieren. Ook moet het mogelijk worden gemaakt, dat ZZP’ers gecompenseerd worden voor de tijdsinvestering, die gepaard gaat met de persoonlijke begeleiding. Verder dient de contractvorm te worden aangepast, want zelfstandigen zonder personeel willen geen werkgeversrisico's aangaan.

Deel deze pagina: