ZZP´er gebruikt spaarrekening als pensioen

www.nuzakelijk.nl

Uit een onderzoek van verzekeraar Delta Lloyd is gebleken dat mkb´ers en zzp´ers, zeg maar ondernemers, de spaarrekening gebruiken als belangrijkste pensieonvooziening. Bijna de helft van de mkb'ers gebruikt de spaarrekening als belangrijkste pensioensvoorziening. Ook zzp'ers vertrouwen grotendeels op hun eigen gespaarde geld voor hun oude dag.

Van de mkb'ers heeft slechts 34% een lijfrenteverzekering afgesloten, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast heeft 34% geld belegd en 44% heeft nog een deel van het pensioen geregeld via een oud loondienstverband. Bijna de helft vertrouwt op de spaarrekening als pensioen.

Eigen huis als pensioen
Van de zzp'ers gebruikt 43% het gespaarde geld als belangrijkste oudedagsvoorziening. 41% heeft een lijfrenteverzekering, 30% heeft geld belegd en 37% heeft nog een gedeeltelijk pensioen via een oude werkgever. Opvallend is dat 35% de waarde van het eigen huis ziet als de belangrijkste oudedagsvoorziening.

Buffer voor bedrijf
Ondernemers sparen niet alleen voor later. Een kwart tot een derde van de ondernemers zet geld opzij als buffer voor het bedrijf, voor als het slecht gaat. 17% van de mkb'ers spaart om het bedrijf te kunnen uitbreiden; van de zzp'ers doet slechts 7% dat. 15% van de mkb'ers en 21% van de zzp'ers zegt op dit moment geen geld over te hebben om opzij te kunnen zetten.
 

Deel deze pagina: