ZZP'ers laten wanbetalers te gemakkelijk lopen

Stichting ZZP Nederland

Zelfstandigen Zonder personeel (ZZP) laten vaak slecht betalende opdrachtgevers lopen met als gevolg dat de uitgevoerde werkzaamheden nooit meer betaald worden. Veelal heeft men geen ervaring met dwingende maatregelen of is men bang een klant te verliezen. Hierdoor wordt het kwaadwillige opdrachtgevers gemakkelijk gemaakt om te profiteren van de kleine zelfstandige.

Dit is Koepelorganisatie ZZP Nederland een doorn in het oog. Via de helpdesk komen regelmatig vragen binnen van ZZP’ers in problemen door niet betalende klanten. Soms is men ongerust over een opdrachtgever als de nota niet binnen 8 dagen betaald wordt, maar erger is het als er helemaal niet betaald wordt.

Een goed debiteurenbeleid begint bij jezelf is de stelregel van ZZP Nederland. Veelal worden opdrachten niet of nauwelijks vastgelegd en daar zit direct het grote probleem. Opdrachten dienen altijd te worden vastgelegd met een overeenkomst waarin alle zakelijke afspraken zijn vastgelegd.

Blind vertrouwen is nooit afdoende bij problemen en vaak komt men daar te laat achter. Alle 16.000 aangesloten zelfstandigen van ZZP Nederland hebben een gratis modeldocument ter beschikking waarin de belangrijkste zaken worden vastgelegd, dat is wel zo duidelijk voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

Bij het uitblijven van betaling door de opdrachtgever moet men niet schromen om een incassoprocedure te starten. “Niet betalende klanten zijn geen klanten” is de stelling van Stichting ZZP Nederland. Het is uw geld en u heeft daar recht op! Om slechte betalingen te voorkomen kunt u zelf ook actie ondernemen.

Link: | tips voor incassobeleid |

Deel deze pagina: