ZZP'ers merken weinig van economische recessie

ZZP Nederland en Nationale Nederlanden

ZZP'ers merken weinig van economische recessie
Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) merken weinig tot niets van de economische recessie. Sommigen zeggen zelfs meer werk te krijgen dan voorheen. Ruim de helft verwacht ook in de nabije toekomst geen negatief effect van de recessie op hun werk. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden en belangenorganisatie ZZP Nederland onder ZZP'ers. ZZP'ers geven aan inkomenszekerheid belangrijker te vinden dan voorheen. De economische teruggang is dan ook voor bijna de helft van de ZZP'ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering een extra argument om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

De recessie schrikt ZZP'ers niet af. Sterker nog: als ze op dit moment weer voor de beslissing zouden staan om voor zichzelf te beginnen, zou maar liefst 95% dit onder de huidige marktomstandigheden weer doen. Een kwart van de ZZP'ers verwacht wel dat klanten nu kritischer worden. Mocht de orderstroom toch teruglopen, dan denken bijna alle ZZP'ers dit op te lossen met marketing. Bijna driekwart gaat meer netwerken en meer aan acquisitie doen. Slechts enkelen denken aan een terugkeer in loondienst.. De overgrote meerderheid (89%) peinst er niet over om weer voor een baas te gaan werken: vrijheid, zelfstandigheid en flexibiliteit hebben de ZZP'ers hoog in het vaandel staan.

Inkomenszekerheid belangrijk
Ondanks dat ZZP'ers niet bang zijn voor de recessie, hebben ze meer behoefte dan voorheen aan inkomensbescherming en -zekerheid. Tweederde van de ZZP'ers heeft geen financiële bescherming geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering is bij de zelfstandigen nog steeds een ondergeschoven kindje. De economische neergang is voor bijna de helft van deze onverzekerde ondernemers echter een extra argument om zich wel hiertegen te verzekeren, zo geven ze aan in het onderzoek. De arbeidsongeschiktheidsverzekering staat nu dan ook bij 40 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel op het verlanglijstje. Hierbij wordt wel op de prijs gelet: het gros heeft hier maximaal 200 euro per maand voor over.

ZZP'ers sluiten zich massaal aan bij ZZP Nederland
Wel is bij ZZP Nederland een duidelijke behoefte tot vereniging te merken. Alleen al in de maand november hebben 600 ZZP'ers zich aangesloten bij de belangenbehartiger voor kleine zelfstandigen. Inmiddels hebben zich ca 5000 ZZP'ers zich aangesloten bij ZZP Nederland.
 

Deel deze pagina: