ZZP’ers mogen geen prijsafspraak maken over uurtarief

NMA - ZZP Nederland

Volgens de NMA mogen zelfstandigen zonder personeel geen prijsafspraken onderling maken en mogen tarieven ook niet in een ZZP CAO worden vastgelegd. Voor zover bekend zijn er ook geen prijsafspraken. ZZP’ers zijn zelfstandig ondernemers en bepalen zelf hun prijzen.

Volgens een visiedocument wil de Nederlandse Mededingingsautoriteit duidelijkheid scheppen voor alle ZZP’ers. Directe aanleiding voor het onderzoek was het willen afsluiten van een CAO voor zelfstandige musici. (Ook vakbonden die graag een graantje mee willen pikken in de snelle groei van de zelfstandigen zonder personeel wilden in de onderhandelingen met werkgevers tegelijk tarieven van ZZP’ers verhogen. Red.)

Commentaar ZZP Nederland:
Het onzinnig om een CAO voor ZZP’ers af te spreken. ZZP’ers zijn zelfstandig ondernemers en die zijn nu eenmaal afhankelijk van een marktmechanisme. Is er veel vraag naar bepaalde vakmensen en weinig aanbod dan zal het uurtarief vanzelf gaan stijgen. Leuk dat een overheidsonderdeel zich hiermee wil gaan bemoeien , maar zou het niet beter zijn als de overheid de ZZP’ers eens serieus zou gaan nemen door bijvoorbeeld een betere- en duidelijkere regelgeving zou organiseren voor een VAR verklaring. Veel ZZP’ers leven in onzekerheid of ze nu wel of niet een juiste VAR verklaring krijgen.

Het kan ook anders
ZZP Nederland is van mening dat de VAR Verklaring herzien moet worden. Een verlaging van het urencriterium zou een mooi begin zijn. In plaats van 1225 uur kunnen klassen gemaakt worden. Bij 800 uur moet een VAR WUO mogelijk zijn. Ondernemersaftrek kan hierop aangepast worden. Ook bij starten halverwege het kalenderjaar moet de Belastingdienst zich eens duidelijk en soepel opstellen.

Deel deze pagina: