ZZP'ers slordig met afspraken

Zelfstandigen zonder personeel maken vaak slechte afspraken met opdrachtgevers, zaken worden slecht, of niet vastgelegd waardoor de ZZP´er achteraf wel eens in moeilijkheden kan komen. De stichting ZZP Nederland (www.zzp-nederland.nl) ontvangt regelmatig telefoontjes en e-mails waarin mensen achteraf om hulp vragen.
 
“Dat is jammer” zegt Johan Marrink, voorzitter en initiatiefnemer van de stichting ZZP Nederland. “Natuurlijk willen startende ondernemers graag opdrachten aannemen, maar daardoor gaan ze vaak te snel aan de slag zonder een goede overeenkomst. Enkele voorbeelden uit de praktijk: een ICT´er verhuurt zich aan een detacheringbureau die leuke opdrachten voor hem heeft, maar gaat aan de slag zonder contract, als er dan na enig aandringen toch een contract wordt aangeboden blijken daarin hele andere afspraken te staan dan eerder mondeling was overeengekomen. Stikken of slikken was het antwoord van de opdrachtgever. Een ander voorbeeld: een bouwvakker neemt een klus aan en maakt fouten bij de productie. Vervolgens ontstaat er een discussie over wie het verknoeide materiaal en uren vergoedt. Dit zijn slecht enkele voorbeelden uit talloze situaties”.
 
Afspraken vastleggen
De stichting ZZP Nederland raadt ZZP´ers aan om gemaakte afspraken duidelijk vast te leggen. Zelfstandig ondernemen geldt ook voor ZZP ´ers en de aansprakelijkheid is in principe gelijk. Een zelfstandige is zelf verantwoordelijk voor gemaakte afspraken, in tegenstelling tot een loondienstbetrekking. Inmiddels werkt de stichting aan een standaardovereenkomst die de bij de stichting aangeslotenen ter beschikking zal worden gesteld.
 
Slecht verzekerd
In de praktijk blijken ZZP´ers niet of vrijwel niet verzekerd te zijn voor bedrijfsaansprakelijkheid, terwijl dit vaak niet de grootste investering is dien men hoeft te doen, maar kan hierdoor een groot risico uitsluiten. Een arbeidsongeschiktheid zou volgens de stichting ZZP Nederland ook betaalbaarder moeten zijn voor kleine ondernemers.
 
Sterke groei ZZP´ers
Dat de belangstelling voor zelfstandig ondernemen groot is blijkt ook duidelijk aan de grote stijging van gestarte ondernemers. Met name de groep die als eenling zelfstandig gaat werken is groot (naar schatting 800.000). Veel technische beroepen en heel veel mensen in de bouw en in de zorg worden “eigen baas”. Ook veel Poolse vakmensen zoeken hun geluk in Nederland. Toch is het fenomeen ZZP´er nog geen algemeen begrip. Veel mensen werken via een “koppelbaas” lijkende constructie, al of niet met een VAR verklaring. De stichting ZZP Nederland raadt mensen aan om zich eerst goed voor te bereiden voordat men in het diepe springt. Op de site van de Stichting is heel veel informatie in begrijpelijke taal te vinden: www.zzp-nederland.nl
 

Deel deze pagina: