ZZP'ers tevredener dan werknemers

TNO

ZZP'ers zijn tevredener met hun werkzaamheden dan werknemers

Zelfstandigen Zonder Personeel zijn vaak meer tevreden met hun werkzaamheden en hebben minder burnoutklachten dan werknemers. Hoewel ze gemiddeld iets zwaarder werk verrichten dan werknemers zijn de meeste ZZP'ers tevreden met hun werkomstandigheden, hun gezondheid en inzetbaarheid. Hiermee scoren zelfstandigen hoger dan iemand die in loondienst is. Dat concludeert TNO na een onderzoek en een vergelijking tussen werknemers en ZZP'ers.

ZZP'ers zijn over het algemeen iets ouder, vaker man en vaker hoogopgeleid. De sectoren landbouw, bouwnijverheid, zakelijke dienstverlening en cultuur- en recreatiesector zijn de grootste werkterreinen van ZZP'ers. Een deel van de ZZP'ers in de bouwsector moet gemiddeld iets zwaarder werk verrichten dan mensen in loondienst, iets meer uren werken en tegen een iets lager inkomen.

Bijna een derde van de ZZP’ers zegt regelmatig collega’s in te huren via hun eigen netwerk. Gemiddeld besteedt men 10% van hun werkbare uren aan acquisitie en minstens de helft werkt regelmatig meer dan 5 dagen per week.

Vrijwel geen gedwongen zelfstandigheid

2% van de ZZP'ers zegt gedwongen zelfstandig te zijn omdat hun werkgever wilde dat men verder moest gaan als zelfstandige. 37% wilde altijd al zelfstandig zijn, 35% zocht een nieuwe uitdaging en 9% ging als zelfstandige aan de slag omdat men geen baan kon vinden.

Deel deze pagina: