ZZP´ers worden bedient door banenpool voor oostelijke bouwsector

Tubantia

Het creëren van rust bij bouwbedrijven en hun werknemers. Dat is de achterliggende gedachte van de oprichting van de Stichting Bouwpool Oost.

Aannemersbedrijven uit Gelderland, Flevoland en Overijssel kunnen lid worden en elkaar bijstaan in periode van grote drukte, maar ook in zeer rustige periodes.

Met dit jojo-effect hebben bouwbedrijven niet zelden te maken, zegt directeur Jan Dijkman van Dijkman Bouw in Warnsveld, één van de initiatiefnemers van de bouwpool. ,,Wij en andere bedrijven hadden die ervaring een paar jaar geleden nog. Het ene moment was je hartstikke druk en kwam je mensen te kort en het andere moment was het zo rustig dat je mensen (tijdelijk) moest ontslaan.''

Bij een normale aanbesteding reageren er gemiddeld vier of vijf aannemers, maar uiteindelijk is er maar één bedrijf dat de opdracht mag uitvoeren. Dit bedrijf is dan reuze druk, terwijl de andere bedrijven op een houtje moeten bijten, verduidelijkt Dijkman.

Door de bouwpool kunnen naar verwachting veel (tijdelijke) ontslagen worden voorkomen. Simpelweg doordat de werkdruk over diverse bedrijven wordt verspreid. Suzan Frazer is aangetrokken als fulltime coördinator. Zij zorgt ervoor dat de vraag naar en het aanbod van in- en uitleenkrachten goed op elkaar wordt afgestemd. Zij gaat een databank opzetten waarin ook ZZP'ers (Zelfstandige Zonder Personeel) en buitenlandse bouwvakkers worden opgenomen.

Momenteel zijn 33 bouwbedrijven bij de bouwpool aangesloten. Dijkman zegt dat het streven is om op zeker honderd deelnemende bedrijven in Oost-Nederland uit te komen.

Een probleem waar Dijkman en zijn collega's nu al tegen aanlopen is het tekort aan gekwalificeerde bouwvakkers. ,,Daarnaast zitten we met juridische vraagtekens zoals: wie is er verantwoordelijk na een ongeval waarbij een leenkracht is betrokken? Voor deze en andere vragen hebben we juridische hulp ingeroepen.''

Deel deze pagina: