ZZP’ers zonder inkomen bij vorstverlet

ZZP Nederland

ZZP’ers niet verzekerd bij vorstverlet
In deze koude perioden, waar in de bouw niet gewerkt wordt, zitten ZZP’ers zonder inkomen. Zoals ook veel grotere bouwbedrijven is men daarvoor niet verzekerd en de overheid kent hiervoor geen regeling. Het is wel mogelijk om te verzekeren tegen het vorstverlet, maar vrijwel geen enkele ZZP’er maakt daar gebruik van. Overigens zijn ook de meeste bouwbedrijven niet verzekerd tegen inkomstenderving bij Vorstverlet.

Barre tijden voor bouwsector
Volgens Theo Draijer van het bureau weer het barre tijden voor de bouw in het algemeen en voor de ZZP’ers in de bouw in het bijzonder. Draijer: “De meeste bouwbedrijven zijn niet verzekerd bij vorstverlet en maken moeilijke tijden door. Bedrijven proberen werkzaamheden te verplaatsen naar binnen, of moeten gewoon doorwerken tijdens bittere koude. Vaak betekent dit voor de ZZP’ers, die voor grote aannemers werken, dat hun werk wordt stopgezet om de eigen medewerkers van het bouwbedrijf binnen aan het werk te kunnen houden.

Veel bedrijven niet verzekerd bij vorstverlet
Vroeger was het een noodzaak om te verzekeren tegen vorstverlet, maar de laatste jaren hebben we vrijwel geen vorst gehad en zijn veel bedrijven niet verzekerd. De enige maatschappij die verzekeringen tegen vorstverlet afluit is ABN AMRO. De verzekering dient al voor oktober afgesloten te worden en geldt vaak uitsluitend voor een bepaald barometergebied. Bovendien kent de verzekering een wachttijd van 5 werkdagen of meer. Tot vandaag (9 januari) telt de vorstverletbarometer nog maar 5 vorstdagen , bij aanhoudende vorst zou de verzekering pas gaan uitbetalen vanaf maandag 12 januari.

Voor de kleine zelfstandige is een vorstverletverzekering vaak niet passend. Veel ZZP’ers verschuiven hun opdrachten en proberen zgn “binnenwerk” naar voren te halen om zodoende gewoon door te kunnen werken. Neemt niet weg dat in Nederland een behoorlijk aantal ZZP’ers in de kou staan te werken, andere groepen kunnen om technische redenen niet bij lagen temperaturen functioneren.

Wat zijn vorstdagen
Een vorstdag is een werkdag in de winter waarvan op een weerstation één of meer van de onderstaande situaties geldt:
• om 07:00 uur is het -3,5 graden Celcius of lager.
• om 07:00 uur en 10:00 uur is het -0,5 graden Celsius of lager.
• om 10:00 is het -1,5 graden Celsius of lager.
Werkdagen in de winter zijn alle dagen van 15 november tot en met 14 april, met uitzondering van zaterdagen, zondagen en de periode rondom kerst (22 december tot en met 2 januari).
 

Deel deze pagina: