Misverstand: ‘Elke zzp’er heeft recht op aftrekposten’

Belastingdienst

De Belastingdienst is een campagne gestart om ondernemers te helpen met hun inkomstenbelastingaangifte voor 2016. Hiervoor hebben zij een serie korte artikelen geschreven. Hieronder leest u daar een artikel van. 

Aftrekposten voor ondernemers zijn een mooi steuntje in de rug. Maar niet iedere zzp'er heeft er zomaar recht op. Wanneer wel? Daarover bestaan nogal wat misverstanden. Kijk goed hoe het voor u zit, voordat u aan uw aangifte 2016 begint.


5 veelvoorkomende misvattingen over aftrekposten:

  •  ‘Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dus krijg ik ondernemersaftrek.’
  •  ‘Ik heb recht op aftrekposten omdat ik meer dan 1.225 uur per jaar besteed aan mijn bedrijf.’
  •  ‘Ik heb meer dan 3 opdrachtgevers, dus heb ik recht op ondernemersaftrek’
  •  ‘Ik moet als ondernemer btw-aangifte doen. Dan kan ik vast ook de aftrekposten voor ondernemers gebruiken.’
  •  ‘Zolang ik bij de Belastingdienst sta aangemeld als ondernemer, mag ik gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.’

IB-ondernemer

Uw hele situatie weegt mee. Of u recht hebt op ondernemersaftrek? Dat hangt helemaal af van de vraag of u ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ bent. Daarbij kijkt de Belastingdienst niet alleen naar uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel, of naar het aantal opdrachtgevers maar naar uw hele situatie. Hoe zelfstandig bent u bijvoorbeeld? Zit er voldoende continuïteit in uw bedrijf? En hebt u voldoende omzet? Dat weegt allemaal mee.

Check hoe het voor u zit

Maar goed, u wilt natuurlijk gewoon weten: heb ik in mijn situatie nu wél of géén recht op die aftrekposten? Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst krijgt u een goede indicatie of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En dus: of u kunt rekenen op aftrekposten voor ondernemers. Snel, eenvoudig en anoniem. Bekijk ook de Aangiftechecklist ondernemers Wilt u goed, volledig én soepel uw aangifte inkomstenbelasting doen? Dan is de Aangiftechecklist ondernemers een handig hulpmiddel. Met 6 praktische checks, speciaal voor ondernemers. Bekijk ‘m direct even.


Meer informatie over de OndernemersCheck en zakelijke kosten en aftrekposten vindt u hier.

Handig boekje om geen aftrekpost te vergeten

  1. Handboek zelfstandig zonder personeel

    In dit boek vind je vrijwel alle ondernemers- en belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: