Zzp'er worden

Zzp'er, hoe word je dat?

Hoe word ik zzp’er?

De meestgestelde vraag: Hoe word ik zzp’er? Om zzp’er te worden is geen gebruiksaanwijzing beschikbaar, maar ZZP Nederland helpt je op weg met informatie en advies. Eerst dit: zzp'ers bestaan niet. Althans niet voor de wet. Zzp staat voor zelfstandig zonder personeel, in feite betekent het dat iemand die zzp’er wordt gewoon als privépersoon een bedrijft start en ondernemer wordt.

Het begint met een plan

Je kunt natuurlijk met de ogen dicht starten, maar met het maken van een plan sta je een stuk sterker. Je kunt een uitgebreid ondernemingsplan maken of een berekening op de achterkant van een sigarendoos, maar het feit dat je bedenkt wat er allemaal moet en kan gebeuren is het belangrijkste. Ondernemen houdt nu eenmaal risico in. Je doet zaken “voor eigen rekening en risico”, geen opdrachten betekent geen inkomen. Je moet winst maken, want meer kosten dan inkomen neigt naar een faillissement. Maak een inventarisatie van jouw sterke punten, zwakke punten, een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, auto, kapitaal, automatisering, financiering etc. Kijk welk inkomen je beslist nodig hebt, kijk of er vraag is naar jouw product of dienst, kijk wat er betaald wordt in de branche etc.

Bespreek jouw plannen ook goed met je partner, kijk welk risico je neemt en of dat realistisch is. Bekijk de wereld niet door een roze bril. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar jouw plan te kijken. Kritiek over iets waar je zelf zeer enthousiast over bent is nooit leuk maar het opent wel je ogen.

Starten als zzp’er vanuit een uitkeringssituatie

De overheid stimuleert werklozen en arbeidsongeschikten om als zelfstandige in het eigen inkomen te voorzien. Je kunt veelal starten met behoud van een uitkering of een terugkeergarantie. Neem eerst contact op met jouw uitkerende instantie voor je gaat inschrijven bij Kamer van Koophandel.

Starten als zzp’er vanuit een uitkering

De daadwerkelijke start als zzp’er

De feitelijke start is een fluitje van een cent. Je stapt de Kamer van Koophandel binnen en laat je inschrijven als eenmanszaak. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en is het raadzaam dat je een passende bedrijfsnaam hebt bedacht. Tien minuten later sta je weer buiten en ben je ondernemer. De Kamer van Koophandel geeft jouw inschrijving middels een formulier voor je door aan de Belastingdienst die jou een btw-nummer zal toekennen. Maar dan pas gaat het echt beginnen.

Kamer van Koophandel inschrijven

Hoe kom je aan opdrachten?

Klanten zijn het belangrijkste kapitaal dat ondernemers hebben. Die zorgen voor opdrachten en jouw winst. Het werven van klanten is dus een belangrijk onderdeel. Je moet voortdurend werken aan nieuwe klanten, bedenk dat een opdracht van 6 maanden ook eens stopt en dan dient er weer een nieuwe opdracht te zijn. Presenteer jezelf als oplosser van een specifiek iets en niet als manusje-van-alles. Kwaliteit is hét item. Bouw een netwerk op, daarbij maakt het niet uit hoe je dat doet, als je het maar doet. Een verzorgd visitekaartje en een website zijn belangrijke onderdelen hierin. Ook een fatsoenlijk e-mailadres is een vereiste. Als jouw e-mailadres nu janengrietje684@uwprovider.nl is, laat dat dan veranderen in bijvoorbeeld jansen@uwbedrijfsnaam.nl. Dat ziet er een stuk professioneler uit.

Opdrachten via bemiddelaars

Ook detacheringbureaus en bemiddelaars bieden opdrachten aan. Op zich is het prettig en gemakkelijk, maar als je altijd via één bemiddelaar werkt en ook nog eens factureert zal de Belastingdienst dat zien als één opdrachtgever en jouw zelfstandigheid in twijfel trekken. Bovendien berekenen bemiddelaars veelal een (zeer) hoge marge, waardoor je uurtarief laag is en de opdrachtgever de hoofdprijs betaalt. Via diverse marktplaatsen zijn ook opdrachten verkrijgbaar, rechtstreeks naar opdrachtgevers of bemiddelaars.

Leg opdrachten vast, maak een overeenkomst

Helaas leggen veel zelfstandigen hun opdrachten niet of nauwelijks goed vast. Dom, dom, dom. Als er achteraf klachten ontstaan of opdrachtgevers niet- of niet tijdig betalen dan wordt het een lastige zaak zonder overeenkomst. Dit hoeven geen ingewikkelde juridische contracten te zijn, maar maak in ieder geval duidelijke afspraken over jouw tarief, de werkzaamheden, de duur van de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer.

Indien je aangesloten bent bij ZZP Nederland dan kun je gratis leveringsvoorwaarden en een modelcontract downloaden waarmee je jouw afspraken kunt vastleggen, dat voorkomt problemen achteraf en is wel zo duidelijk voor jou en voor je opdrachtgever. ZZP Nederland biedt aangesloten zelfstandigen ook ondersteuning bij incassoprocedures.  

Gratis modeldocumenten voor aangesloten zelfstandigen

Administratie voor zzp’ers

Administratie, een lastig onderwerp voor veel zelfstandigen. Naast werken en opdrachten binnenhalen moet je ook nog eens een administratie bijhouden. Rekeningen versturen vinden veel zzp’ers nog wel leuk, maar je moet ook bijhouden wat je ontvangt en uitgeeft, een btw-aangifte per drie maanden verzorgen en aan het eind van het jaar een inkomensaangifte. Maar bovenal geeft een administratie inzicht in de winstgevendheid van je bedrijf.

Een administratie voor zzp’ers is niet bijster ingewikkeld, als je weet hoe dat moet. Een simpel administratieprogramma kan je daarbij helpen en als je het helemaal gemakkelijk wilt dan laat je de administratie uitvoeren door een boekhouder of accountant.

Uurtarief bepalen

"Wat is jouw uurtarief?", is een voor de hand liggende vraag van een opdrachtgever. Veel zzp’ers vinden dat lastig te beantwoorden, terwijl het een normale vraag is van een klant. Jouw uurtarief moet een gangbaar tarief zijn en is afhankelijk van je vak, je expertise en van vraag- en aanbod. Een te laag uurtarief geeft geen vertrouwen en een te hoog uurtarief schrikt opdrachtgevers af. Op onze website kun je diverse methoden van het berekenen van een uurtarief vinden, maar veelal is het een door de “markt” bepaald tarief wat gangbaar is.

Btw berekenen

Voor vrijwel ieder beroep moet bovenop de tarieven btw worden berekend en afgedragen aan de Staat. Afhankelijk van je beroep en/of dienst moet je 0%, 9% of 21% btw berekenen. Vervolgens kan je ook de btw op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw-aangifte. Startende zelfstandigen die in één jaar minder omzet dan € 20.000,- hebben kunnen gebruikmaken van de voordelige “Kleine Ondernemersregeling btw”. Voor een aantal beroepen geldt een vrijstelling, je vindt dit op onze website.

Linkoverzicht

Onkosten die aftrekbaar zijn voor zzp’ers

Als ondernemer mag je in principe alle kosten die je maakt voor jouw bedrijf in mindering op de winst brengen. De gemaakte kosten dienen wel enige relatie tot je werk te hebben, een exclusief horloge dat je aanschaft omdat je op tijd wilt zijn valt daar niet onder. Maar in principe bepaalt de ondernemer zelf welke kosten hij wil maken. Let wel, de Belastingdienst betaalt niet jouw uitgaven, maar je mag de kosten in mindering brengen. Je moet dus wel winst maken voordat je daadwerkelijk iets aan aftrekbare kosten hebt. De kosten voor jouw abonnement bij ZZP Nederland (€ 22,50 ex btw per jaar voor het Basis abonnement) zijn aftrekbaar.

Aftrekbare kosten voor zzp’er 

Belasting en belastingaftrek voor zzp’ers

Iedereen in Nederland moet belasting betalen, zelfs hardwerkende zzp’ers. Maar als de Belastingdienst je volledig ziet als ondernemer die risico loopt, wordt dit beloond met enkele belastingvoordelen. Zo is er de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (aftrekpost max. € 2.123,-) en de MKB-winstvrijstelling (aftrekpost van 14%). Verder zijn er nog (heel) veel belastingregels voor aftrek, deze staan op onze website.

Belastingvoordeel zzp 

Niet betalende klanten – incasso

Niet betalende klanten zijn een schrikbeeld voor ondernemers. Ook zzp'ers worden vaak geconfronteerd met opdrachtgevers die niet willen betalen. Bij het uitblijven van betaling door de opdrachtgever moet men niet schromen om een incassoprocedure te starten. “Niet betalende klanten zijn geen klanten” is de stelling van ZZP Nederland. Het is jouw geld en je hebt daar recht op! ZZP Nederland heeft voor de aangesloten zelfstandigen een incassoprocedure en service beschikbaar. Om slechte betalingen te voorkomen kun je zelf ook actie ondernemen.

Zzp incasso

Zelfstandige zonder opdrachten

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het kan gebeuren dat je een tijdje zonder opdrachten zit. Dat betekent geen inkomen en voor zelfstandigen bestaat geen WW-uitkering. Bouw een financiële reserve op zodat je niet direct in problemen raakt in slechte tijden. Als het helemaal niet wil lukken om opdrachten te werven en je ook geen eigen financiële buffer hebt, dan rest je niets anders om naar jouw gemeente te gaan en je te melden bij de Sociale Dienst voor de Bbz-regeling. Dat lijkt een moeilijke stap en dat is het ook, maar je hebt wellicht recht op ondersteuning als je geen inkomen hebt. Maak daar dan ook gebruik van en wacht niet tot het te laat is en een failliet dreigt! Iedere gemeente heeft binnen de wettelijke regels van de Bbz hun eigen regels, dus kijk goed na wat de regels van jouw gemeente zijn.

Bbz uitkering voor zelfstandigen

Juridische bijstand voor zzp’ers

Zzp’ers zijn ondernemers en lopen ondernemersrisico. Juridische conflicten horen daar helaas ook bij. Een conflict met een klant of leverancier, onenigheid over een huurcontract, te late levering, klanten die niet willen betalen etc. Het zijn helaas allemaal zaken die nu eenmaal bij het ondernemen op de loer kunnen liggen. Een rechtsbijstandverzekering die je privé hebt, is hier niet van toepassing. Je moet daarvoor een zakelijke rechtsbijstandverzekering (ca. € 300,- per jaar) afsluiten of gebruik maken van het Juridisch Advies Abonnement van ZZP Nederland (€ 90,- per jaar).

Juridische ondersteuning

Verzekeringen voor zzp’ers

Dan rest nog de vraag of je je ook ook moet verzekeren. Niets moet, maar bedenk dat zzp’ers werken voor eigen rekening en risico en ondernemers zijn wat zekerheid betreft redelijk vogelvrij. Je loopt als zelfstandige een behoorlijk risico, sommige zijn acceptabel en draagbaar, maar er zijn een aantal zaken die je moet overwegen op het gebied van verzekeringen. Houd er rekening mee dat privé afgesloten verzekeringen je niet helpen met zakelijke schades.

Overzicht verzekeringen voor zzp’ers

Op deze pagina