Starten als zzp'er

Zzp'er worden, hoe doe je dat?

zzp'er worden

Je hebt besloten dat je voor jezelf aan de slag wilt gaan, maar weet niet hoe je moet beginnen? Dat snappen we heel goed. Een van de meestgestelde vragen aan onze ondernemersdesk is dan ook: “Ik wil zzp’er worden, hoe pak ik dat aan?”. Wij vertellen het je hieronder. 

In 10 stappen zzp'er worden

Zzp’er worden begint met een plan 

Je kunt een uitgebreid ondernemingsplan maken of alles kort samengevat op één A4-tje, het gaat erom dat je goed bedenkt wat er allemaal moet en kan gebeuren. Ondernemen houdt nu eenmaal in dat je risico’s neemt. Je doet zaken “voor eigen rekening en risico”. Kort gezegd betekent geen opdrachten ook geen inkomen. Met een plan sta je een stuk sterker. 

Zo maak je een plan 

Bedenk voor jezelf wat jouw sterke punten en zwakke punten zijn. Zo kun je voor jezelf uitmaken wat je allemaal zelf kunt en waar je hulp bij nodig hebt. Onderzoek of er vraag is naar jouw product of dienst en onderzoek wat het uurtarief is in jouw branche. Vervolgens maak je een lijst van alle benodigdheden voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Denk aan gereedschap, een auto of fiets, kapitaal, automatisering, financiering, etc. Onderzoek welk inkomen je nodig hebt om je vaste lasten te kunnen betalen en eventueel nog wat extra’s te sparen. In een speciaal artikel leggen we je uit hoe jij als zzp’er je uurtarief kunt bepalen.  

Hoe maak je een ondernemingsplan

Deel je plannen 

Heb je een plan gemaakt? Bespreek deze ook goed met je familie en vrienden, en het liefst ook met iemand die wat verder van je af staat voor een objectieve mening. Een kritische blik houd je scherp! 

zzp'er worden met een plan
Zzp'er worden begint met een plan

Zzp'er worden en parttime in loondienst

Als je overweegt om vanuit loondienst te starten als zzp’er, dan biedt het parttime ondernemerschap goede mogelijkheden. Als zzp’er heb je dan nog voor een deel een inkomen uit loondienst en de rest van de tijd kun je gebruiken voor het opbouwen van een eigen bedrijf. Als het eigen bedrijf dan begint te groeien, kun je alsnog je loondienstverband beëindigen. Het ondernemersrisico is op deze manier een stuk kleiner en overzichtelijker. Overleg wel altijd met je werkgever, voor je voor jezelf begint.

Zzp’er worden vanuit een uitkering 

Ook als je een uitkering hebt kan je de beslissing maken om als zzp’er aan de slag te gaan. Sterker nog: de overheid stimuleert werklozen en arbeidsongeschikten om als zelfstandige in het eigen inkomen te voorzien. Je kunt veelal starten met behoud van een uitkering of een terugkeergarantie. Neem wel eerst contact op met jouw uitkerende instantie voor je gaat inschrijven bij Kamer van Koophandel. 

Meer over zzp'er worden vanuit een uitkering

Zo start je als zzp'er

De feitelijke start is een fluitje van een cent. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel en laat je inschrijven als eenmanszaak. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en is het raadzaam dat je ook al een passende bedrijfsnaam hebt bedacht. Tien minuten later sta je weer buiten en ben je ondernemer. De Kamer van Koophandel geeft jouw inschrijving middels een formulier voor je door aan de Belastingdienst die jou een btw-nummer zal toekennen. Dan gaat het avontuur pas echt beginnen. 

Meer over inschrijven Kamer van Koophandel

Hoe kom je als zzp’er aan opdrachten? 

Je kunt niet ondernemen zonder opdrachten. Het werven van klanten is belangrijk onderdeel en zou je moeten zien als een doorlopend proces. Presenteer jezelf als oplosser en communiceer duidelijk naar jouw (potentiële) klant welke oplossing jij hem/haar biedt met jouw product of dienst. Wat is jouw toegevoegde waarde? Bouw daarnaast ook een netwerk op. In de praktijk blijkt dat de meeste opdrachten vanuit je eigen netwerk komen. Netwerken kun je overal. Beurzen, events, borrels, maar ook bij de plaatselijke sportclub. Zorg er in ieder geval voor dat je een representatieve website hebt en een verzorgd visitekaartje. Ook een fatsoenlijk e-mailadres is een must. Als jouw e-mailadres nu janengrietje684@uwprovider.nl is, laat dat dan veranderen in bijvoorbeeld jansen@uwbedrijfsnaam.nl. Dat ziet er een stuk professioneler uit.  

10 tips hoe je als zzp'er aan opdrachten komt

Ontvang opdrachten via bemiddelaars

Je kunt ook de keuze maken om een detacheringsbureau of bemiddelaar in te schakelen. Dit maakt het krijgen van opdrachten misschien wel net even wat makkelijker, maar het is wel belangrijk om te weten dat wanneer je altijd via één bemiddelaar opdrachten binnenkrijgt en factureert, de Belastingdienst dit ziet als één opdrachtgever. Daarnaast berekenen bemiddelaars vaak hoge marges, waardoor je uurtarief lager is en de opdrachtgever ook nog eens de hoofdprijs betaalt. Een platform dat opdrachten bij elkaar brengt maar waar je geen deel van je uurtarief hoeft af te staan is Zelfstandig Samen Ondernemen.

Maak een overeenkomst voor je aan een opdracht begint

Helaas zien we in de praktijk vaak dat zelfstandigen opdrachten niet of nauwelijks goed vastleggen. Dit is niet verstandig, want als er achteraf klachten ontstaan of jouw opdrachtgever niet of niet tijdig betaalt, dan wordt het een lastige zaak zonder overeenkomst. Dit hoeven geen ingewikkelde juridische contracten te zijn, maar maak in ieder geval duidelijke afspraken over jouw tarief, de werkzaamheden, de duur van de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer. 

Ben je aangesloten bij ZZP Nederland? Dan kun je gratis modelovereenkomsten en leveringsvoorwaarden downloaden waarmee je jouw afspraken kunt vastleggen.

Meer over modelovereenkomsten

Bedenk hoe jij je administratie als zzp’er wilt gaan doen 

Administratie, een lastig onderwerp voor veel zelfstandigen. Rekeningen versturen vinden veel zzp’ers nog wel leuk, maar je moet ook bijhouden wat je ontvangt en uitgeeft, een btw-aangifte per drie maanden verzorgen en aan het eind van het jaar een inkomensaangifte doen. Een goede administratie biedt inzicht in de winstgevendheid van je bedrijf. Dit wil je dus goed op orde hebben. Een simpel administratieprogramma kan je daarbij helpen en als je gaat voor gemak dan laat je de administratie uitvoeren door een boekhouder of accountant. 

Als lid van ZZP Nederland profiteer je van flinke kortingen op diverse administratieprogramma’s. 

Bekijk alle administratieprogramma's

Onderzoek wat jouw btw-tarief wordt 

Voor vrijwel ieder beroep moet boven op de tarieven btw worden berekend en afgedragen aan de staat. Afhankelijk van je beroep en/of dienst moet je 0%, 9% of 21% btw berekenen. Vervolgens kan je ook de btw op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw-aangifte. Startende zelfstandigen die in één jaar minder omzet dan € 20.000,- hebben kunnen gebruikmaken van de “Kleine Ondernemersregeling btw”. Voor een aantal beroepen geldt een btw-vrijstelling. 

Dit zijn aftrekbare kosten voor zzp'ers

Als ondernemer mag je in principe alle kosten die je maakt voor jouw bedrijf in minderen op jouw winst. De gemaakte kosten moeten wel enige relatie tot je werk te hebben. Let wel, de Belastingdienst betaalt niet jouw uitgaven, maar je mag de kosten in mindering brengen. Je moet wel winst maken voordat je daadwerkelijk iets aan aftrekbare kosten hebt. De kosten voor jouw abonnement bij ZZP Nederland zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. 

Alle aftrekbare kosten voor zzp’ers

Belasting en belastingaftrek voor zzp’ers

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Ziet de Belastingdienst je volledig als ondernemer die risico loopt? Dan wordt dit beloond met enkele belastingvoordelen. Zo is er de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Verder zijn er nog (heel) veel belastingregels voor aftrek.

Alle belastingvoordelen voor zzp'ers

Mogelijke risico’s die je loopt als zzp’er 

Voor jezelf aan de slag gaan klinkt in eerste instantie heel aantrekkelijk, maar er zijn ook minder leuke kanten. Het is goed je ook hier bewust van te zijn, zodat je (mocht één van deze situaties zich voordoen) weet hoe je kunt handelen. 

Klanten die niet betalen 

Het gebeurt vaker dan je denkt: opdrachtgevers die niet willen betalen. Wanneer dit het geval is ons advies: start een incassoprocedure op. Het is jouw geld, jij hebt ervoor gewerkt en je hebt er recht op. Als lid van ZZP Nederland kun je gebruikmaken van een incassoprocedure.

Meer over de zzp incassoservice

Zzp’er zonder opdrachten 

Als het niet lukt om opdrachten te werven heb je ook geen inkomsten. Als je dan geen eigen financiële buffer hebt, dan kun je naar jouw gemeente gaan en je melden bij de Sociale Dienst voor de Bbz-regeling. Je hebt wellicht recht op ondersteuning als je geen inkomen hebt. Maak daar dan ook gebruik van en wacht niet tot het te laat is en een faillissement dreigt. Iedere gemeente heeft binnen de wettelijke regels van de Bbz haar eigen regels, dus kijk goed na wat de regels van jouw gemeente zijn. 

Juridische conflicten 

Onder de ondernemersrisico’s vallen ook juridische conflicten. Denk hierbij aan een conflict met een klant of leverancier, onenigheid over een huurcontract, te late levering, etc. Een rechtsbijstandverzekering die je privé hebt, gaat je niet helpen met zakelijke conflicten. Je moet daarvoor een zakelijke rechtsbijstandverzekering (ca. € 300,- per jaar) afsluiten of gebruikmaken van het Juridisch Advies Abonnement van ZZP Nederland (€ 90,- per jaar).   

Meer over het juridisch adviesabonnement

Dek de risico's af die jij als zzp'er loopt

Schade die jij hebt aangericht tijdens een klantbezoek, een berekeningsfout in een constructie of niet meer kunnen werken door een burn-out? Sommige incidenten zijn acceptabel en kun je financieel zelf wel opvangen, maar er zijn ook risico’s die niet te overzien zijn. Hiervoor kun jij je als zzp’er verzekeren. ZZP Nederland heeft een eigen, onafhankelijk verzekeringskantoor. Onze adviseurs kunnen je voorzien van advies op maat én als lid krijg je in veel gevallen ook nog eens korting op je verzekeringen.

Alle verzekeringen voor zzp’ers

Laat je ondersteunen door onze experts

Zelfstandig ondernemen betekent niet dat je álles alleen moet doen. ZZP Nederland is er voor jou. Wij vertegenwoordigen de belangen van jou als zzp'er in de politiek. Als lid van ZZP Nederland kun je via ons jouw stem laten horen in Den Haag, onbeperkt al jouw ondernemersvragen stellen aan onze kundige ondernemershelpdesk. Hier zitten onze experts klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Daarnaast profiteer je als lid ook nog eens van hele aantrekkelijke ledenvoordelen en krijg je korting op verzekeringen!

Ja, ik sluit me aan  Alle ledenvoordelen  

Op deze pagina