Ergonomisch werken: tips voor een goede werkhouding bij het thuiswerken
Ergonomisch werken is misschien niet het eerste waar je aan denkt zodra je je eigen bedrijf start. Hoe zet ik mijn producten goed in de markt en waar haal ik mijn klanten vandaan, dat is wat je bezighoudt. Met name de startende zzp’er heeft vaak niet de inkomsten om een eigen kantoor of werkplek te huren en belandt al snel aan de keukentafel. Dat is vaak waar de eerste nek- en rugklachten ontstaan. In dit artikel geven wij je tips hoe je zorgt voor een ergonomische werkplek.
Kijk eens kritisch naar je werkplek
Laptop op de keukentafel en aan de slag! Tussendoor snel een broodje smeren en weer door. Onderweg naar klanten maak je even gebruik van openbare ruimtes om je mail bij te werken. In tegenstelling tot medewerkers in loondienst werk je als zzp’er vaker op verschillende werkplekken. Vaak zijn deze ergonomisch niet goed uitgerust en werk je hierdoor al snel in een verkeerde werkhouding. Belangrijk om eens kritisch naar je werkplek te kijken.
Wist je dat: je met een goed ingestelde werkplek ook productiever bent?
In 3 stappen een ergonomische werkplek
Van de keukentafel naar een ergonomische werkplek in drie stappen:
1. Zorg voor een fijne omgeving
Je brengt veel tijd door op je werkplek, zorg daarom voor voldoende daglicht en plaats je bureau bij het raam. Plaats een aantal planten in de werkruimte. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Uit onderzoek van TNO blijkt dat je bij creatief werk productiever bent, wanneer je planten op je werkplek hebt. Je zult misschien ook veel flexwerken, dan heb je natuurlijk weinig te zeggen over een fijne omgeving. Als je maar zorgt dat je thuisbasis (je eigen werkomgeving, waar je de meeste tijd doorbrengt) goed voor elkaar is.
2. Zorg voor beweging tussen het werken door
Als je lekker bezig bent, vergeet je al gauw de tijd en voor je het weet zit je vier uren achter elkaar in dezelfde houding. Dit is funest voor je lichaam. Een paar tips om in beweging te komen en te blijven:
- Plaats je koffieapparaat en prullenbak ver weg. Het is goed om af en toe van je stoel te komen.
- Sta op als je belt, hierdoor krijg je meer lucht en kun je beter nadenken en ben je weer even in beweging.
- Maak gebruik van dynamisch meubilair. Wissel je bureaustoel eens af met een dynamische stoel of bureaufiets.
3. Neem een goede werkhouding aan
Werk je met een laptop, dan is het grootste gevaar dat je jezelf dubbelvouwt achter het scherm. Een eenvoudige oplossing is om je laptop in een laptophouder te plaatsen. De laptop staat nu op betere hoogte, waardoor je nekklachten voorkomt. Sluit een toetsenbord en muis aan op je laptop. Ik hoor je denken: ik heb toch een mousepad en een toetsenbord op mijn laptop? Dat klopt. Echter, het gebruik van een los toetsenbord en muis vermindert de nekbelasting en het levert een comfortverbetering op. De moeite waard! Kies in dit geval voor een compact toetsenbord, waarmee je binnen je schouderbreedte werkt. Bijkomend voordeel is dat je dit toetsenbord gemakkelijk mee kunt nemen, voor als je ergens anders gaat werken.
Hetzelfde geldt voor een tablet. Je zit al snel in een verkeerde houding. Wanneer de tablet alleen voor kortdurend lezen en weinig typen wordt gebruikt, volstaat een tablethouder. Om toch langer en verantwoord met een tablet te werken, zijn minimaal een tabletverhoger en een los toetsenbord vereist. Ook een losse muis is aan te raden indien mogelijk. Dan kan er toch op een gezonde wijze gewerkt worden, zonder daarvoor een laptop mee te nemen. Voor dagelijkse werkzaamheden langer dan 2 uur wordt het gebruik van een tablet afgeraden. Een laptop is dan meer geschikt, maar wel met de juiste hulpmiddelen uiteraard.
Kleine moeite, groot gemak
Zoals je leest, is het gemakkelijk om met een paar aanpassingen je werkplek te verbeteren. Je lichaam is je kapitaal. Krijg je klachten, dan werk je met minder plezier en ben je minder productief. Uiteindelijk kunnen de klachten de overhand nemen en kun je minder uren werken. Dit willen wij, maar jij toch zeker ook voorkomen!