Kennisbank

Samenwerken als zzp'er

zzp samenwerken ondernemen

Als zzp'er, zelfstandige zonder personeel, lijkt het misschien raar om het over samenwerken te hebben. Een zzp'er doet toch alles alleen? Dat is een misvatting. Er zijn heel veel zzp'ers die met elkaar samenwerken. Dat kan zijn om meerdere redenen. Bijvoorbeeld omdat jij als ondernemer zelf bepaalde kennis mist die een andere ondernemer wel heeft. Of je wilt een mooie opdracht binnenhalen, maar de opdracht is te groot voor jou alleen. Kortom, er zijn veel redenen te bedenken om samen te werken. Waar je dan allemaal rekening mee moet houden en wat wel of niet mag, lees je in onderstaand artikel. Bron van dit artikel is Ondernemersplein.nl 

Waarom samenwerken?

Ga op zoek naar samenwerkingspartners met dezelfde motieven. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen. Er zijn verschillende motieven om samen te werken:

  • Een samenwerking is noodzakelijk om een opdracht te kunnen krijgen of deze te kunnen uitvoeren.
  • Een samenwerking maakt het mogelijk om gezamenlijk als groep (onder één naam) naar buiten op te kunnen treden
  • Het delen van kosten, kennis en risico’s; denk aan gezamenlijke huisvesting of promotie, maar ook aan het gebruik maken van elkaars kwaliteiten of elkaar vervangen tijdens ziekte.
  • Persoonlijke ontwikkeling; ontwikkeling door kennis en netwerk uit te wisselen en elkaar onderling te stimuleren of te coachen.

Hoe vind je een geschikte samenwerkingspartner?

Misschien is een netwerkbijeenkomst iets voor jou? Of zoek je liever op sociale media? Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Twitter. Met de hashtag #durftevragen of #dtv kun je een tweet plaatsen of zoeken naar tweets. Met de hashtag #zzpmatch kun je ook op zoek naar samenwerkingspartners. Kijk ook eens op Higherlevel.nl. Daar vind je een netwerk van ondernemers. Ook op Facebook zijn er allerlei mogelijkheden.

Hoe organiseer je de samenwerking?

Heb jij je samenwerkingspartner gevonden? Maak dan duidelijke afspraken over de wijze waarop je gaat samenwerken. Welke samenwerkingsvorm het beste bij jullie past, hangt samen met het type opdracht. Bij het aangaan van een samenwerking in een rechtsvorm is gelijkwaardigheid van partijen meestal het uitgangspunt. Lees meer over hoe je de samenwerking kunt vormgeven en waar je rekening mee moet houden.

Voorkom kartelvorming

Als je samenwerkt met andere ondernemers mag je geen prijsafspraken maken, of onderling klanten verdelen. Dan is er sprake van kartelvorming. Op die manier belemmer je de concurrentie. Je bent dan in strijd met de Mededingingswet. Je kunt hiervoor een forse boete krijgen. Wel is er een aantal uitzonderingen.