Kennisbank

Zzp Advisering-dienstverlening

vrouw bellen contact

Zzp in dienstverlenende en adviserende beroepen

Als er een bedrijfstak is waar zzp’ers succesvol kunnen zijn dan is dat wel in de adviserende sector en in de dienstverlening. Opdrachtgevers hebben regelmatig vakmensen nodig voor een bepaald traject zoals een reorganisatie. Ook interim-management wordt vaak door zzp’ers uitgevoerd. Het grote voordeel van een zzp’er is natuurlijk de flexibiliteit en de vakkennis van de zzp’er. Opdrachtgevers kunnen je voor een bepaalde tijd inhuren en daarna even vrolijk afscheid nemen zonder verdere verplichtingen. Ook voor zzp’ers is dit een leuke bijkomstigheid. Het werk is afwisselend en daardoor een stuk leuker en leerzamer. Bovendien levert dit je als zzp’er die overal komt een aardig netwerk op.

 

Waarover moet een zzp’er beschikken?

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat je alle veilige wegen los gaat laten, je handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt dat een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als jouw product of de dienst die je aan gaat bieden geen kwaliteit heeft val je snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. Je zal een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Als ondernemer moet je veel zaken zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.

Specialisatie en strategie

Zeker bij de start is een zzp’er geneigd om iedere mogelijke opdracht aan te nemen. Vraag je daarbij af of dat verstandig is. Specialiseren levert vaak meer op dan een “manusje-van-alles" te zijn. Doe alleen datgene wat je echt aankunt en waar je ervaring in hebt. Als jouw opdrachtgever niet tevreden is zal zich dat snel voortspreken in je netwerk.
Het zal niet altijd meevallen om een klus binnen te halen, vaak zal moeten concurreren met andere opdrachtnemers om een opdracht te krijgen. Bedenk hierbij dat prijs vaak niet het beste wapen is. Bovendien zal je bij een opdracht niet altijd gewaardeerd worden door mensen die al jaren bij de opdrachtgever werken, omdat je staat voor verandering. Zorg ervoor dat je bij het aangaan van de opdracht volledige steun van de uiteindelijke opdrachtgever krijgt.

 

Marketing en netwerken zijn belangrijke onderdelen

Terwijl je aan de ene opdracht werkt zal je alvast contacten moeten leggen voor de volgende. Veel zelfstandigen vergeten dat en kijken niet vooruit. Netwerken is een belangrijk onderdeel van een adviseur. Daarmee bedoelen we niet alleen feestjes en partijtjes. Besteed regelmatig aandacht aan jouw relaties, ook als je daar voorlopig geen opdrachten te verwachten hebt. Bedenk dat die relaties ook weer relaties hebben en dat je daarmee veel ambassadeurs om je heen verzamelt.

Marketing is misschien wel een groot woord voor zelfstandigen die alleen werken, maar als je kunt denken en handelen vanuit de positie van een mogelijke opdrachtgever ben je al een heel eind. Daarnaast moet je zorgen voor een onberispelijke presentatie. Een goed verzorgde huisstijl komt heel anders over dan een visitekaartje uit een automaat op het station. Een website die ook gevonden wordt is een belangrijk onderdeel van klantenwerving. Social Media worden voor zelfstandigen steeds belangrijker, presenteer je op netwerken zoals LinkedIn en Twitter. Vaak zullen relaties, wanneer je een visitekaartje afgeeft, ook even jouw website bezoeken. Zorg dus dat deze actueel is, zo niet, laat dan een website achterwege.

Blijf in jezelf geloven en denk om de financiën

Zelfvertrouwen is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig zijn. Ook als het even tegenzit zal je vast moeten houden aan jouw eigen kennis en ervaring. Wel moet je de ogen open hebben voor veranderingen. Zorg ook dat je de administratie op orde hebt, dat geeft inzicht...

Oké, je wordt zzp’er, wat nu te doen?

In pure vorm is het uiterst simpel: je gaat naar de Kamer van Koophandel, laat je inschrijven en tien minuten later ben je ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Veel informatie vind je op deze website…

Link: hoe word ik zzp'er

Leg je opdrachten vast met een overeenkomst

Maak bij opdrachten altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van materialen, transport, uren, meer- of minderwerk, btw etc. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Hierdoor voorkom je nare verrassingen achteraf. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat jouw opdrachten vast in een overeenkomst. Als je je aansluit bij ZZP Nederland kan je deze documenten gratis downloaden.

Ondernemen houdt risico in

Veel zzp’ers vergeten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn vaak dat ze volledig handelen voor eigen rekening en risico. Als het goed gaat is dat voor jezelf, maar als het fout gaat ook. Klanten die niet betalen, schade en geen opdrachten betekent geen inkomen. Ook als je ziek wordt is dat voor eigen rekening. Op het moment dat je iets overkomt en niet kan werken ontvang je geen uitkering zoals in loondienst.

Abonnement ZZP Nederland

ZZP Nederland is geen vakbond in de klassieke vorm, maar ondersteunt je met voorlichting, behartigt jouw belangen in de politiek en biedt collectief voordeel. Daarnaast kan je als aangeslotene altijd gratis gebruik maken van de helpdesk die je kan bijstaan met raad en daad op ondernemersgebied. 

BEKIJK DE VOORDELEN

Op deze pagina