Blog

10 signalen van overwerktheid - test jezelf

stress kapot

Nee hoor, van overwerktheid heb jij geen last! 

Het was de afgelopen tijd gewoon heel erg druk en dan horen die overuren erbij. Een uurtje eerder beginnen, een uurtje later naar huis en ondertussen van overleg naar overleg racen. Thuis warm je snel je eten op, zodat je 's avonds nog wat uren door kunt werken. Ook in het weekend is het eerder regel dan uitzondering dat je achter je laptop zit.

Je gezinsleden zijn er inmiddels aan gewend, waardoor ze zich prima zonder jou vermaken. Als jij getrouwd bent met je werk, zetten zij de bloemetjes zelf wel buiten. Hetzelfde geldt voor vrienden, familie en sportmaten. Want wat hebben ze aan je, als je schittert door afwezigheid? Of als je fysiek wel aanwezig bent, maar met je hoofd bij je klanten of collega's zit? Daar scoor je geen punten mee - niet bij je dierbaren, noch op de tennisbaan.

Waar je wel punten mee scoort, is de zelftest in deze blog. Met de 10 signalen van overwerktheid weet je precies welke alarmbellen er bij jou rinkelen én hoe je jezelf daarvan verlost. Dus go for it: jouw 100% leven zónder overuren begint nu!

Test jouw overwerktheid

Heb je enig idee hoe het met jouw overwerktheid staat? Met de volgende test kom je hier snel achter! Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van 1 (geheel niet of zelden van toepassing) tot 5 (geheel wel of meestal van toepassing) scoren op de volgende 10 uitspraken.
 

Overwerktheid loont niet

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit? 

Elke uitspraak die 5 punten scoort is een alarmsignaal. Je werkt te veel, te vaak of te hard, waardoor je niet voldoende rust en herstelt. Ook met 4 punten is jouw inspanning groter dan jouw ontspanning, waardoor je onvoldoende aan jezelf, je dierbaren of hobby’s toekomt. Pas bij 3 punten begint het tij ten goede te keren: niet langer leven om te werken, maar werken om te leven! Haal je 1 of 2 punten? Gefeliciteerd! Overwerktheid houd jij buiten de boot.

Pak je overwerktheid aan 

De cijfers over werkstress liegen niet. En je bent ook echt niet de enige zzp'er die arbeidsongeschikt raakt van de stress. Met alle persoonlijke en professionele schade van dien. 

Want hoe puik presteer je in jouw bedrijf als je met een burn-out thuis zit? Of als je in het ziekenhuis belandt, als gevolg van een torenhoge bloeddruk?

Verander fataal in vitaal

Wil je jezelf van jouw overwerktheid verlossen, dan lukt dat alleen als jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen basis voor succes. Je kunt immers pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En helemaal als zzp'er. Jij bent immers jouw bedrijf!  

Dus zeg het maar: kies jij voor fataal of vitaal? 

Niet kiezen is overigens ook kiezen. Kijk maar naar je scores op de 10 signalen!

Hulp bij overwerktheid

Vind je het lastig om jouw overwerktheid alleen aan te pakken? Download dan nu mijn gratis e-book 'In 5 Stappen Van Stress Naar Succes'. Meer dan 10.000 ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals gingen je voor, waardoor zij nu beter presteren dan ooit – zonder iets of iemand tekort te doen.

Margriet Taams
Geplaatst op 24 oktober 2023 door Margriet Taams

Drs. Margriet Taams is zzp'er. Ze onderneemt sinds 1997 met haar eigen bedrijf Fit For Thought – denkadvisering, gespecialiseerd in effectief denken, durven en doen. De afgelopen decennia heeft ze meer dan 10.000 ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals in 5 stappen van stress naar succes geholpen, waardoor zij nu relaxed excelleren aan de top. Wil jij dat ook? Kies dan nu voor 0% overuren, 25% productiever en 100% leven!