Blog

10 tips om fit en gezond te blijven als zzp'er

fit en gezond

Als zzp’er maak je je eigen planning en stel je je eigen prioriteiten. Je kiest wat voor type werk je doet en wanneer je daar mee bezig bent. Je zou zeggen dat je hierdoor gemakkelijker tijd vindt om te bewegen en fit te blijven. Toch zouden veel zzp’ers een betere conditie willen hebben. Met deze tien tips werk je als zelfstandige aan een fit en gezond lijf:

 1. Zet je gezondheid op nummer 1
  Je gezondheid is je belangrijkste bezit. Als je niet fit bent, zijn je werkresultaten dat ook niet. Zet daarom je gezondheid op nummer 1. Dat doe je door in je week tijd voor beweging en ontspanning in te plannen. Blok bepaalde uren in je agenda en houd je eraan. Je lijf zal je er dankbaar voor zijn.
 2. Begin klein
  Als het om beweging gaat, stel jezelf dan niet al te hoge doelen. Begin liever klein. Bijvoorbeeld dagelijks 15 minuten wandelen of rustig joggen. De kans dat je het iedere dag ook echt gaat doen, is dan veel groter. Bovendien is deze manier van bewegen al voldoende om fit te blijven. Als je er plezier in krijgt, kun je jezelf altijd nog grotere doelen stellen.
 3. Maak een gezond ontbijt voor jezelf klaar
  Een gezond ontbijt is een goede start van de dag. Schuif dus niet met een kop koffie achter je bureau, maar maak een gezond ontbijt klaar en ga er echt even voor zitten. Denk bij een gezond ontbijt aan havermout, overnight oats of Griekse yoghurt met bessen en pecannoten.
 4. Bewegen voordat je je mail gaat checken
  Kom jij ook op de beste ideeën als je niet aan het werk bent? Door voorafgaand aan de werkdag te gaan sporten, geniet je niet alleen meer van het bewegen. Doordat je nog niet met werk bezig bent geweest, is je hoofd leeg en is er meer ruimte voor creativiteit.
 5. Zorg voor gezonde tussendoortjes
  Gezond eten kan een uitdaging zijn als je vanuit huis werkt. Snacks liggen immers binnen handbereik en maken het makkelijk om even tussendoor iets naar binnen te werken en je dan snel weer op je werk te storten.

  Probeer in plaats daarvan gezonde tussendoortjes voor jezelf klaar te leggen. Denk aan een stuk vers fruit of een handje noten en rozijnen. Snackgroenten als cherrytomaatjes en reepjes puntpaprika zijn verfrissend voor tussendoor. Rode paprika’s zitten boordevol vitamine C, dus ze zijn ook nog eens goed voor je weerstand.

  Ook lekker en gezond is een zadencracker met avocado, haring, humus of gerookte zalm. Met deze voedzame snacks voor stevige trek kom jij op een gezonde manier je dag door.
 6. Verzadigende lunch
  Een gezonde, verzadigende lunch voorkomt een middagdip en zorgt ervoor dat je niet naar ongezonde snacks grijpt. Idealiter eet je een portie groenten bij je lunch. Dat kun je doen door een salade of soep te nemen. Je maakt deze lekker vullend door linzen, bonen, ei, vis of stukjes kipfilet toe te voegen.
 7. Ga juist bewegen als je geen zin hebt
  Als je geen zin hebt om je hardloopschoenen aan te trekken of op je racefiets te stappen, doe het dan toch. Juist op deze momenten heb je waarschijnlijk meer dan ooit beweging of ontspanning nodig. Het kan goed zijn dat je je na afloop veel fitter en energieker voelt.
 8. Doe een sport die je leuk vindt
  Een sport die je leuk vindt, houd je waarschijnlijk langer vol en doe je met meer plezier. Dat helpt om fit en gezond te blijven. Kijk dus vooral waar jij blij van wordt en laat sporten die je afstoten rustig links liggen.
 9. Maak het sociaal
  Als zzp’er werk je vaak alleen en dat kan best ongezellig zijn. Maak van het sporten daarom een gezamenlijke activiteit. Sluit je aan bij een hardloopgroep, doe een teamsport of een yogaklas. Samen bewegen stimuleert en dat houdt je fit en gezond.
 10. Houd je gezonde activiteiten bij
  Je gezonde activiteiten bijhouden kan verhelderend werken en je motiveren. Zo kun je namelijk zien hoe gezond je eet en je vorderingen bijhouden op het gebied van sporten en bewegen. Je kunt dan ook gemakkelijk bijsturen en steeds gezonder en fitter worden.
Geplaatst op 30 maart 2023 door Annemiek van der Krogt

Als zelfstandig tekstschrijver probeert Annemiek zo gezond mogelijk te eten en te leven. Ze streeft naar groenten bij iedere maaltijd en ze maakt dankbaar gebruik van superfoods en supplementen als vitamine C. Het werken achter de computer wisselt ze graag af met moestuinieren en zorgen voor de paarden. Zo werkt ze dagelijks aan een fit en gezond lijf.