Blog

6 zzp-tips om ontspannen op vakantie te gaan

De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus met vakantie gaan is ook voor zzp’ers een goed idee. Al was het maar omdat je in tijd van rust de beste ideeën krijgt. Momenteel schrijf ik dit dan ook tijdens mijn vakantie in Wales, waar ik werk aan mijn derde boek over hoe je meer plezier kunt krijgen én houden in je ondernemerschap. Met regelmaat leuke dingen doen en ontspannen hoort daar natuurlijk bij.
Toch kan er behoorlijk wat stress bij vakantie komen kijken. Zéker als je een eigen bedrijf runt. Tot diep in de nacht nog even de laatste dingen doen en het niet afkrijgen, waardoor je toch werk mee moet nemen op vakantie. Hopen dat je geen opdrachten en dus geld misloopt. Of tijdens vakantie erachter komen dat dit precies aan het gebeuren is. Resultaat: je komt niet aan je ontspanning toe, terwijl vakantie nu juist daarvoor bedoeld is.

Daarom 6 tips om tóch ontspannen op vakantie te kunnen gaan.

 1. Zorg voordat je weggaat voor een back-up. Geen nachtmerries over afgebrande huizen of gestolen computers met al je kostbare werk.
 2. Zorg dat je e-mail automatisch wordt beantwoord, waarin je exact aangeeft wanneer je terug bent maar ook dat je niet (of maar eens in de twee dagen) je mail checkt. Geen stress meer over spoedverzoeken die je over het hoofd ziet als je net die bergwandeling maakt in een wifi-loos gebied.
 3. Spreek in je voicemail niet alleen in dat je op vakantie bent, maar dat mensen in geval van spoed een sms kunnen sturen omdat je je voicemail niet afluistert. Geen gedoe meer met het afluisteren van je voicemail op afstand.
 4. Plan twee weken voordat je op vakantie gaat al in wanneer je welke opdracht afmaakt en laat twee dagen ruimte in de planning over voor dingen die tussendoor komen. Eindelijk kun je eens vroeg naar bed de dag voor de vakantie of gewoon een wijntje doen met je lief.
 5. Als dingen toch niet afkomen: accepteer het en schuif het zoveel mogelijk op in overleg met je opdrachtgever. De meesten zullen het echt begrijpen dat je liever niet werkt tijdens je vakantie.
 6. Als je toch iets moet afmaken op vakantie: accepteer het en maak het zoveel mogelijk in het begin van je vakantie af, zodat je de rest van de tijd lekker kunt genieten en er niet meer aan hoeft te denken.

Tot slot

  Ik zei het al, op vakantie krijg je de beste ideeën. Neem een klein boekje overal mee naartoe waarin je ze op kunt schrijven. Voor je het weet vergeet je bij terugkomst weer in de waan van de dag alles wat je je had voorgenomen. Zonde! En wat betreft de misgelopen zzp-opdrachten: bedenk dat de gelukswetenschap keer op keer heeft bewezen dat niet geld gelukkig maakt maar de verbindingen die je met mensen hebt, de momenten van afwisseling die je kunt ervaren en de momenten van verwondering. Laat vakantie daar nu ideaal voor zijn. Kortom, je vakantie is goud waard.

  Geplaatst op 28 juli 2016 door Alexandra Smith

  Alexandra Smith: Auteur 100 dagen dankbaarheid en eigenaar van Fabel