Blog

Tips om goed te slapen

Begin april 2021 heeft ZZP Nederland onderzoek gedaan onder abonnees over het onderwerp slapen. Meer dan de helft van de respondenten is ontevreden over hun slaapgedrag en ervaart hiervan hinder tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Lees hier de resultaten van de slaaptest (download).

Daarom lees je in onderstaand blog tips over hoe je beter zou kunnen slapen. Heb je behoefte aan gerichtere hulp? Meld je dan aan voor de met een 8,6 beoordeelde Masterclass. Gebruik hierbij de code ZZPNL21 voor € 24 korting! Of vraag een gratis kennismakingsgesprek met een slaapcoach aan.

Je vindt hier waardevolle tips om ‘Sleepwise’ worden. Of het nu gaat over ‘s nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen, niet in slaap kunnen komen, onrustig slapen of niet fit wakker worden. Ontdek hier nuttige tips voor alle slaapproblemen.

Hoe haal je het meeste uit een tip?

We zijn allemaal gek op tips. Zo’n lijstje wat je af kunt handelen en opgelost is je probleem. Het werkt voor heel veel dingen, van hoe krijg je koffievlekken uit je witte shirt tot aan hoe maak ik de lekkerste appeltaart. Gewoon doen en succes is verzekerd.

Het wordt wat ingewikkelder bij zaken als hoe word ik een goede leider of hoe leer ik beter slapen. Dan gaat het om een complexer doel. Dat vraagt aanpassingen van je gedrag. Het vraagt om het veranderen van je gewoontes. Dat is lastig omdat je dat niet meteen kunt afvinken. Gewoontes zijn namelijk ingeslepen in je brein. Die gewoontes veranderen vraagt oefening, herhaling en dus tijd, aandacht en geduld.

Een paar voorbeelden om duidelijk te maken wat ik bedoel.

• Een tip om in slaap te vallen is ‘s avonds geen koffie drinken ‘. Als je dat doet, is dat helaas geen garantie om in slaap te vallen. Cafeïne vergroot je alertheid en de afvoer ervan uit je lichaam kan 2 tot 6 uur duren. Een goed advies om dat ‘s-avonds te vermijden. Maar voor velen is cafeïne niet de enige oorzaak waardoor zij slecht in slaap komen. Door ’s avonds je koffie voortaan te skippen is het probleem van niet in slaap kunnen komen niet zomaar opgelost.

• Een tip voor slecht doorslapen is niet op de wekker kijken. Die wekker en de tijd houden je niet uit je slaap, maar jouw reactie erop. Het kan dus zijn dat die tip werkt omdat je je ergert aan de tijd die je op de wekker ziet en je dus jezelf wakker houdt. Ik ken echter ook veel mensen die wakker blijven omdat ze willen weten hoe laat het is en niet op de wekker mogen kijken door die tip.

Tips om te slapen

Het gaat er bij slaaptips om dat je zelf ontdekt welke slaaptip bij jou past. Daarom hieronder een aantal tips voor het succesvol omgaan met tips voor slapen.

• Ga met 1 tip aan de slag, dan ontdek je wat het effect daarvan is. Niet meer dingen tegelijk veranderen dus. Dat is moeilijker en je weet niet wat effectief is en wat niet.

• Verwacht niet meteen resultaat. Dat wil je wel natuurlijk, maar zo werkt het helaas niet. Oefen minimaal 3 tot 4 weken met die ene tip.

• Een tip werkt voor de één prima en voor de ander helaas niet. Onderzoek welke bij tip jou werkt.

• Durf je einddoel, beter slapen, uit het oog te verliezen: kies een tip die jou aanspreekt, ongeacht het resultaat. Je ‘onderbewuste ik’ voelt vaak aan wat een nuttige tip kan zijn.

• Durf te stoeien met een tip, durf te zoeken naar de invulling die bij jou past. Geef niet meteen op. ‘Oefening baart kunst’ en ‘leren is vallen en opstaan’ zijn zeer wijze gezegden; ze zijn waar.

Geplaatst op 15 april 2021 door Aline Kruit & Irma Leijten

Trainer / Coach & Expert Slaap