Blog

Zo kom je krachtig de donkere coronamaanden door

De dagen worden korter, natter en donkerder. Tegelijkertijd zitten we midden in de tweede coronagolf, die weer meer offers van ons vraagt. Het is niet vreemd als dit alles je somber of wiebelig maakt. Anniek Bello coacht zelfstandig professionals die een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Movir hebben. We vroegen haar om handvatten die je helpen veerkrachtig deze maanden door te komen.

Anniek Bello: ‘Ons dagelijks leven is ingrijpend veranderd door corona en we hebben geen idee wat ons te wachten staat. Misschien maak je je zorgen, voel je je eenzaam of ben je juist overprikkeld. Wat ook zomaar kan: je bent  deze vreemde zomer niet genoeg opgeladen om de donkere maanden door te komen. Deze 5 tips helpen je vooruit:

Tip 1: Richt je op dingen waar je invloed op hebt

Corona brengt heel veel onzekerheden met zich mee. Het is niet gek als je je daardoor wankel voelt. Wil je je in deze tijd krachtig voelen? Richt je dan juist op dingen waar je wél invloed op hebt. 

Veerkracht
Wat we nu vooral nodig hebben, is veerkracht: ons vermogen om snel weer op te veren na tegenslag. Hoe veerkrachtig je bent, heeft natuurlijk te maken met je persoonlijkheid en met wat je meemaakte in je leven. Maar veerkracht zit hem ook in de – het woord zegt het al – kracht die je hebt. Zorg daarom dat je gezond eet, voldoende beweegt en goed slaapt. Dat heb je voor een heel groot deel zelf in de hand.

Moeite om te slapen?
Goed slapen is niet vanzelfsprekend. Heel hard je best doen werkt vaak juist averechts, net als het nemen van een slaapmutsje. Deze 8 tips om beter te slapen helpen je wél vooruit.

Tip 2: Besef dat het oké is om jezelf op nummer 1 te zetten
Wat ik hier schrijf draait 100% om jou. Voelt het ongemakkelijk of egoïstisch om jezelf zo op nummer 1 te zetten? Bedenk dan dat alles en iedereen er beter van wordt als jij goed voor jezelf zorgt. Als je op die manier de regie over je leven neemt, dan kan je veel meer betekenen voor jezelf en voor de wereld om je heen.

Tip 3: Ontdek waar je ook alweer blij van wordt

Goed, je zet jezelf dus op nummer 1. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Is goed eten en sporten niet genoeg? Nee, dat is niet genoeg. Sta eens even stil bij je leven: hoe gaat het met je, wat houdt je bezig, waar ben je blij mee en wat zou je willen veranderen? En doe daar vervolgens ook iets mee. Dus mis je de passie die je altijd kreeg van pianospelen, of de rust die je voelt na een fietstocht? Maak daar dan weer ruimte voor. De energie die je daarvan krijgt, helpt je om krachtiger en met meer ontspanning en plezier door het leven te gaan.

Tip 4: Zoek verbinding
Word je normaal gesproken blij van sociale contacten, dan kan het zomaar zijn dat je je op dit moment behoorlijk eenzaam voelt. Ga dan niet bij de pakken neer zitten, maar zoek verbinding. Bel eens met een contact dat verwaterd is. Of bied je hulp aan als je ziet dat iemand eenzaam is. Heb je zelf hulp nodig? Vraag er dan om. Mensen doen graag iets voor een ander.

Tip 5: Wandel in de natuur

Mijn gouden tip die samenhangt met zo’n beetje alles wat hierboven staat: maak iedere dag een wandeling, het liefst in de natuur. Dat zorgt voor rust in je hoofd, waardoor je je lekkerder voelt en sneller oplossingen ziet voor problemen.’  

Geplaatst op 30 november 2020 door Anniek Bello, Movir

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) van Movir levert je meteen iets op. Vanaf dag 1 kun je rekenen op steun van experts. Of het nu gaat om ondernemen, persoonlijke ontwikkeling, je gezin of je gezondheid.

0 Reacties