Kennisbank

Uitstel belastingbetaling kost de zzp’er invorderingsrente

Geld

Als zzp’er kan het gebeuren dat je tijdelijk financieel krap zit en je belastingbetaling wilt (laten) uitstellen. Je kunt dan zelf, of door je boekhouder of accountant, bij de Belastingdienst uitstel van betaling aanvragen. Wat veel zzp'ers echter niet weten en de boekhouder of accountant wel eens vergeet te vertellen, is dat je in zo’n geval invorderingsrente moet betalen. Hoe hoger het bedrag en hoe langer je het bedrag open laat staan, hoe meer je aan invorderingsrente moet betalen. Dat kan behoorlijk oplopen!

Wat is invorderingsrente?

Invorderingsrente is een vergoeding die de Belastingdienst rekent wanneer je belasting niet op tijd betaalt, want dan loopt de staat (spaar)rente mis. Het gaat niet om een boete, maar om rente die je verschuldigd bent over de periode waarin de belasting onbetaald blijft. De Belastingdienst brengt deze rente in rekening vanaf de dag dat de uiterste betaaldatum van de aanslag is verstreken, tot het moment dat je de belasting volledig hebt betaald.

Uiterste betaaldatum betalingen Belastingdienst

Voor betalingen aan de Belastingdienst geldt een wettelijke betalingstermijn van 6 weken. Stel dat je een aanslag inkomstenbelasting hebt gekregen met de datum 1 oktober. Zes weken later moet dat geld dan op de rekening van de Belastingdienst staan. Dus dan moet je vóór 13 november hebben betaald.

Wat is de hoogte van de invorderingsrente?

De hoogte van de invorderingsrente kan variëren. Sinds 1 januari 2023 bedraagt de invorderingsrente 4%. Dit lijkt misschien niet heel hoog, maar het kan toch aardig oplopen, zeker als je voor langere tijd uitstel van betaling aanvraagt of grotere bedragen moet aflossen. Houd er dus rekening mee dat je naast de belasting zelf ook deze rente moet betalen.

Waar moet je als zzp'er op letten?

  1. Tijdig aanvragen: Zorg ervoor dat je op tijd uitstel van betaling aanvraagt als je denkt dat je je belasting niet op tijd kunt betalen. Dit voorkomt dat je direct in betalingsproblemen komt en mogelijk boetes ontvangt. Lees hier meer over hoe je uitstel van belasting betaling kunt aanvragen. 
  2. Bepaalde periode: Invorderingsrente wordt alleen in rekening gebracht voor de periode waarin de belasting openstaat. Hoe langer je wacht met betalen, hoe meer rente je betaalt. 
  3. Vraag om advies: Heb je een boekhouder of accountant? Vraag dan advies over de beste manier om met je belastingbetalingen om te gaan. Zij kunnen je helpen bij het indienen van een verzoek tot uitstel en je informeren over de mogelijke rentekosten.
  4. Blijf op de hoogte van de regelgeving: De regels rond invorderingsrente en belastinguitstel kunnen veranderen. Het is daarom slim om regelmatig de site van de Belastingdienst of ZZP Nederland te checken of je door je boekhouder goed te laten informeren over nieuwe ontwikkelingen.
  5. Ga in gesprek met boekhouder/accountant
    Heb je een boekhouder of accountant die jouw aangifte verzorgt? Zij vragen vaak uitstel aan. Ga met ze in gesprek of zij dat ook voor jou doen en wat je dat gaat kosten. Om invorderingsrente te voorkomen zou je ook (als je dat financieel kan) je belastingen met voorlopige aanslagen kunnen betalen. Daar zijn wel regels aan verbonden. Een voorlopige aanslag aanvragen kan niet het gehele jaar, maar meestal tot 1 mei van het volgende jaar.

Voorbeeld invorderingsrente berekenen

Stel, je hebt een openstaande belastingaanslag van €10.000 en vraagt drie maanden uitstel van betaling aan. De invorderingsrente is dan 4% op jaarbasis, wat betekent dat je na drie maanden ongeveer €100 aan rente moet betalen. 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van de Belastingdienst.

Op deze pagina