Ledenvoordelen

Gratis rekenmodellen

Mockups met rekenmodellen

Welk uurtarief moet ik hanteren, hoeveel inkomstenbelasting moet ik afdragen, en is het nou voordeliger om een auto privé aan te schaffen of op de zaak? Dit soort vragen zijn erg afhankelijk van jouw specifieke situatie en daarom lastig om een algemeen antwoord voor te formuleren. Wat jou uitkomst biedt is een rekenmodel, waarin je jouw persoonlijke situatie invult en je overzichtelijk antwoord krijgt op jouw vragen. Het mooiste van alles? Voor leden van ZZP Nederland zijn deze rekenmodellen helemaal gratis!

Handige rekenmodellen in Excel

In Excel kun je een hoop zaken zelf berekenen, alleen moet je dan wel weten waar je rekening mee moet houden en welke formules je moet gebruiken. Het is dan erg handig om een template te gebruiken die je simpelweg alleen nog maar hoeft in te vullen. Onze templates zijn makkelijk in te vullen, helemaal up-to-date en opgesteld door een ervaren boekhouder. Op die manier weet je zeker dat je de juiste conclusies trekt uit het overzicht!

Gratis rekenmodellen voor ZZP Nederland leden

Als lid van ZZP Nederland kun je een aantal rekenmodellen helemaal gratis gebruiken. Deze geven antwoord op de meest voorkomende vragen die wij krijgen op de ondernemersdesk:

Voor leden met een Basis en Plus abonnement

 • Uurtarief berekenen
 • Declarabele uren berekenen
 • Te betalen inkomstenbelasting berekenen

Niet inbegrepen

 • Tariefberekenaar
 • Auto van de zaak of privé

Voor leden met een Premium abonnement

 • Uurtarief berekenen
 • Declarabele uren berekenen
 • Te betalen inkomstenbelasting berekenen
 • Tariefberekenaar
 • Auto van de zaak of in privé

Uurtarief berekenen

Zeker als je start als zelfstandig ondernemer, is het lastig een uurtarief te berekenen. Hoogstwaarschijnlijk baseer je dit op de markt, wat een collega ondernemer vraagt of misschien wat iemand bereid is je te betalen. Via dit rekenmodel kun je berekenen welk uurtarief je dient te hanteren om een bepaald netto besteedbaar inkomen te realiseren. Hierbij wordt rekening gehouden met de relevante belastingen en aftrekposten. Wel zal je zelf nog een beeld moeten krijgen bij de bedrijfskosten die je ongeveer maakt of verwacht te maken (zie uitklapmenu hieronder voor tips). Via onderstaande button kun je het rekenmodel downloaden (alleen zichtbaar als je bent ingelogd). Wil je een uitgebreider rekenmodel? Bekijk dan het rekenmodel Tarief berekenen verderop. 

In dit artikel hebben we alle aftrekbare kosten op een rijtje gezet om je alvast op weg te helpen. We raden je aan om daarnaast ook rekening te houden met een maandelijks bedrag voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, opbouwen van een buffer en geld dat je wegzet voor pensioenopbouw. Op onze website kun je zelf een berekening maken voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.  Tot slot kun je nadenken over eventuele abonnementen en/of licenties die je nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden, bijvoorbeeld voor het onderhouden van een website. 

Declarabele uren berekenen

Dat je 40 uur werkt per week, wil nog niet zeggen dat je 40 uur per week in rekening kan brengen bij een opdrachtgever. Wanneer je een uurtarief wilt berekenen, zal je ook moeten weten hoeveel declarabele uren je in een jaar maakt. Dit rekenmodel helpt je daarbij. 

Inkomstenbelasting berekenen

Het is belangrijk als zelfstandig ondernemer om de te betalen inkomstenbelasting apart te zetten. Het is dan wel handig om te weten om welk bedrag het bij benadering gaat. Via dit rekenmodel krijg je een goed beeld bij welk bedrag je straks moet betalen tijdens de inkomstenbelasting aangifte periode. Zeker handig als je net gaat beginnen of bent begonnen als zzp'er maar ook als je een verandering doormaakt in je omzet, bijvoorbeeld als je een stuk meer gaat verdienen in een relatief korte periode. 

Auto van de zaak of in privé

Een vraag die we veel krijgen is of het voordeliger is om een auto van de zaak te kopen of privé. Hier hebben we geen standaard antwoord op omdat deze erg afhankelijk is van jouw situatie. Met dit rekenmodel kun je berekenen wat in jouw specifieke situatie verstandig is om te doen. Dit rekenmodel is beschikbaar voor leden met een Premium abonnement. 

Tarief berekenen

Het rekenmodel voor tarief berekenen is een stuk uitgebreider dan het rekenmodel uurtarief berekenen. In dit rekenmodel vul je volgende onderdelen in:

 1. Privébegroting opstellen
 2. Zakelijke begroting opstellen
 3. Declarabele uren berekenen
 4. Uurtarief berekenen

Het resultaat van dit rekenmodel is een goed doordacht uurtarief welke je nodig hebt om tot een bepaald besteedbaar inkomen te komen. Dit rekenmodel is beschikbaar voor leden met een Premium abonnement. 

20% korting op nog veel meer rekenmodellen

De rekenmodellen die we ter beschikking stellen worden gemaakt door Boekhouden in Excel. Zij bieden nog veel meer andere rekenmodellen aan. Leden van ZZP Nederland krijgen 20% korting op alle rekenmodellen op de website van Boekhouden in Excel. Gebruik hiervoor onderstaande kortingscode (alleen zichtbaar als je als lid bent ingelogd).  

Andere onmisbare rekenmodellen voor jou als zzp'er

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van rekenmodellen die met name voor jou als zzp'er relevant zijn.

Op deze pagina