Website als zzp'er?

Een digitaal visitekaartje, dat is wat een website tegenwoordig vooral is. Belangrijk dus dat je als ondernemer een goede website hebt. Het zal vaak de eerste kennismaking zijn met je potentiële opdrachtgevers. Wij vertellen je hoe jij als zzp'er je website zo kunt optimaliseren, zodat opdrachtgevers je makkelijker vinden.
Website voor zzp’ers als marketinginstrument
Zzp’ers zonder opdrachtgevers houden het niet lang vol. Bij de start zijn er vaak wel enkele opdrachten, maar daarna zal je zelf moeten zorgen voor nieuwe klanten. Acquisitie en marketing noemen we dat met mooie woorden. Maar feitelijk is het niets anders dan het onder de aandacht brengen van jouw diensten. Marketeers spreken van een marketingmix. Het totaal van losse promotiedelen is het enige dat telt. Een goede website is een belangrijk onderdeel voor het ontmoeten van mogelijke klanten. Bedenk daarbij dat marketing niets anders is dan het aanbieden van producten of diensten waarnaar je klanten op zoek zijn. Internet en websites zijn zeer goede instrumenten voor zeer lage kosten.
Gratis hulpmiddelen
Dankzij de gebruiksvriendelijke website-software zoals WordPress is het maken van een website gemakkelijker geworden. Toch is het niet voor iedereen weggelegd om een eigen website te maken, want er komt veel kijken bij het bouwen van website. Niet alleen hoe die er uitziet als je de website opent, maar vooral ook de 'achterkant' is belangrijk. Hoe wordt jouw website goed geïndexeerd, is je website gemakkelijk bij te houden of te wijzigen?
Eerst bedenken dan doen, een zakelijke website is geen speeltuin
Voordat je een website laat of gaat maken, moet je duidelijk overdenken wat jij met de site wilt bereiken en voor wie jij de site gaat maken. In het begin van de www-hausse lag de nadruk veel op technische mogelijkheden van webtechniek en minder op inhoud van de site. Helaas lijken nog veel te veel websites op een speeltuin voor informatietechnici in plaats van een promotie van jouw onderneming.
Een website die gevonden wordt is een vereiste
Het begint allemaal met de vindbaarheid. Een prachtige website die niet gevonden wordt is vrijwel nutteloos, vergelijk het met een winkel in een straat die niemand kan vinden en waar niemand langskomt. Je moet dus zorgen voor een website die goed vindbaar is. Zoekmachines zijn daarin bepalend tegenwoordig. Zonder een goede vermelding op een van de eerste pagina’s van Google zullen grote groepen belangstellenden je nooit bereiken.
Domeinnaam die vertelt welk product het om draait
Allereerst moet je domeinnaam of ook wel url (webadres) een vindbare naam zijn, dat wil zeggen dat je domeinnaam een naam moet zijn die iets vertelt over jouw product of dienst in plaats van alleen de bedrijfsnaam. Een voorbeeld hiervan is onze eigen website zzp-nederland.nl. De naam zzp-nederland.nl geeft direct aan dat de inhoud van de site te maken heeft met zzp’ers en dit zal de vindbaarheid verbeteren als men bij een zoekmachine een zoekwoord opgeeft. Immers, iemand die jouw bedrijf niet kent zal op zoek gaan naar de dienst of product die je wilt aanbieden. Een moeilijk te onthouden of schrijven url werkt ook niet mee dus pas daarmee op.

Zoekwoorden gebruiken in je tekst is een voorwaarde
Klanten die jouw bedrijf kennen zullen weinig hoeven zoeken. Maar toekomstige klanten, die jouw bedrijf niet kennen zullen gaan zoeken in zoekmachines. De vraag is dan waarop ze zullen zoeken. Stel je bent Wim Jansen en je bent makelaar in Groningen. Niemand kent jou, iemand wil een huis verkopen en je wilt graag huizen in verkoop hebben. Tien tegen één dat men dan gaat zoeken op “makelaar in Groningen”. Als dat jouw belangrijkste zoek- en vindterm moet worden begin dan je tekst met bijvoorbeeld “Wim Jansen is makelaar in Groningen”. Woorden die vooraan staan in een tekstblok worden beter geïndexeerd door Google. Deze zoekwoorden moet je ook in het technische gedeelte van jouw website te staan. Er zijn veel boeken in de handel die je daarbij kunnen helpen.
Teksten schrijven voor je website
Als je zelf teksten gaat schrijven voor jouw website, verplaats je dan in de positie van degene die je teksten leest. Veelal zijn klanten op zoek naar een oplossing en niet naar een heel sterk technisch verhaal. Wek nieuwsgierigheid op door niet alles te willen vertellen op je website en prikkel bezoekers om contact met jou op te nemen. Een website is voor veel zelfstandigen een contactmachine, tenzij je een webwinkel hebt en direct wilt verkopen zonder veel contact.
Een goed ontwerp is goud waard
Een website die kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt is zonder meer een vereiste. Zolang toekomstige klanten je nog nooit gesproken hebben zal je met jouw website vertrouwen en professionaliteit moeten wekken. Besteed veel aandacht aan de lay-out, plaats duidelijke foto’s en vertel geen onzin. Bied een oplossing aan en maak die belofte ook waar. Zorg voor voldoende contactmogelijkheden en beantwoord vragen snel, laat referenties zien en vermeld ook je KVK-nummer etc.
Nieuws op jouw website
Het plaatsen van een nieuwspagina bevordert de vindbaarheid bij zoekmachines. Een dergelijk systeem moet simpel te onderhouden zijn voor jou zodat je regelmatig nieuwe berichten kunt plaatsen. Helaas staat op veel websites vaak oud nieuws van soms wel een jaar oud. Dit geeft een slapende indruk van je bedrijf en draagt ook niet meer bij aan de vindbaarheid van jouw website.
Webshop sterk in opkomst
Een goed vindbare webshop gaat een goede tijd tegemoet. Traditionele winkeliers met een duur winkelpand en voor een vermogen aan voorraad zijn vandaag de dag niet vrolijk. Consumenten en bedrijven kopen steeds meer op internet via webwinkels. Voor standaardproducten zoals boeken en geluidsdragers is dit al jaren gaande, maar de laatste twee jaar is het assortiment dat verkocht wordt via webwinkels oneindig groot. Via webwinkels met lage overheadkosten valt er een leuke winst te behalen. Daarbij maakt het een groot verschil of het producten betreft die simpel te vergelijken zijn en via prijsstunt verkocht worden of goederen die uniek zijn en waarop een leuke marge te behalen valt.
Maar er komt veel bij kijken voor je een complete webwinkel hebt die ook daadwerkelijk geld verdient. Webwinkels die ook nog eens goed vindbaar zijn in Google vereisen een behoorlijke techniek. Ook de betaalsystemen dienen betrouwbaar geïmplementeerd te worden. Hoeveel voorraad moet je nemen, hoe snel kun je leveren? Afnemers zijn gewend vanmiddag te bestellen en dan moet het morgen wel in huis zijn. Verkijk je niet op de verzendkosten.
Tot slot zien steeds meer ondernemers de toegevoegde waarde van een webshop als aanvulling op hun bestaande dienstverlening. Denk aan een interieurstylist die via de eigen website ook kussens, tapijt en andere accessoires verkoopt.