De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029.
Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Meer hierover is te lezen in het handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 dat 19 december gepubliceerd is op de website van de Belastingdienst.
Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane): “Ik begrijp dat het opstarten van de handhaving voor organisaties en zelfstandige ondernemers een spannend moment is. Laat me daarom benadrukken: als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat ook vanaf volgend jaar gewoon blijven doen. Bedrijven en organisaties krijgen bovendien nog de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen: de Belastingdienst gaat in het 1e jaar geen boetes opleggen en zal bij constatering van schijnzelfstandigheid niet verder dan 1 januari 2025 teruggaan met corrigeren. De handhaving op schijnzelfstandigheid is een belangrijke stap richting een arbeidsmarkt waar er eerlijke concurrentie is en waar arbeidsvoorwaarden voor iedereen gelijk zijn.”
Zachte landing
De handhaving vanaf volgend jaar betekent dat de Belastingdienst weer naheffingsaanslagen loonheffingen kan opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, maar niet verder terug dan 1 januari 2025.
Bij een bedrijfsbezoek vindt een gesprek plaats met organisaties om zicht te krijgen op de inhuur van zelfstandigen en het mogelijke gebruik van schijnzelfstandigen. De belastinginspecteur kan de organisatie erop wijzen dat het werken met schijnzelfstandigen voorkomen moet worden. De organisatie wordt dan gewaarschuwd en krijgt de mogelijkheid de bedrijfsvoering te verbeteren. Bij een volgend bezoek kunnen de belastinginspecteurs een boekenonderzoek instellen. Dit kan naheffingsaanslagen loonheffingen als gevolg hebben. Met deze aanpak geeft de Belastingdienst gehoor aan het verzoek van de Tweede Kamer om organisaties te kunnen waarschuwen voor er boekenonderzoeken worden ingesteld. Dit is onderdeel van de zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.
Reactie Vereniging ZZP Nederland
Voorzitter van Vereniging ZZP Nederland, Frank Alfrink, deelt de zorgen van Thierry Aartsen (Tweede Kamerlid voor de VVD). Aartsen vindt de bijsturing een stap in de goede richting, maar is er nog alleszins niet gerust op dat de arbeidsmarkt weer rustig wordt.
Alfrink: "Ik vraag mij vooral af of het bijsturen van het handhavingsplan voldoende is om de rust onder opdrachtgevers terug te brengen. Handhaaf enkel onder de 33 euro, definieer de ondernemerscriteria en laat iedereen die aan deze criteria voldoet met rust."
Nederland op zijn smalst!!!! De ZZP-ers op het Ministerie van Financien mogen gewoon als ZZP-er blijven werken!! Hoezo klassenverschil???
Ik werk al ruim 52 jaar in de zorg en al vele jaren als ZZP-er; omdat er zoveel krapte is met name in de palliatieve nachtzorg werk ik daarin nog steeds ondanks dat ik ruim met pensioen ben. Door de angst bij zorgorganisaties voor boetes, wordt het binnenkort voor onze medemens niet meer mogelijk om rustig thuis te kunnen sterven omdat ze ons niet meer als ZZP-er in durven zetten. Waar gaan we toch heen met deze verarming van de zorg?? Zijn er geen kamerleden die hebben meegemaakt hoe waardevol het is om in je eigen omgeving te MOGEN sterven? Bizar gewoon dat dit kan gebeuren! Ik ben zeer teleurgesteld in ons systeem en krijg kramp in mijn hart om de medemens die aan zijn lot wordt over gelaten. Bedenk alsjeblieft een andere formule om degenen die het voor de betrouwbare ZZP-ers verpesten opzij te zetten en laat ons het mooie werk dat wij doen gewoon uitvoeren! Ik kan geen mooiere wens voor 2025 bedenken.
Ik werk ook met zzp’er. En huur redelijk veel mensen in. En daar werk ik mee samen. Maar als een aanwijzing op het werk al gezien wordt als schijnzelfstandigheid , dan is het niet werkbaar. Wij geven elkaar de hele dag aanwijzingen om elkaar te helpen. Nu met de nieuwe regels voor bussen en deze regel erbij zijn de mensen in de stad met milieu zone helemaal de sigaar. En komt geen volledig bouw team meer in de stad. En de mensen zijn overgeleverd aan de graaiers met de grote bedrijven. De kosten gaan daardoor alleen maar omhoog. En die zijn al naar record hoogte gestegen. Deze zzp regel is misschien voor sommige terecht. Maar in de bouw zouden ze met een betere regel moeten komen. Anders wordt er nog minder gebouwd de aankomende jaren. En de woningnood alleen maar hoger.
Als ZZP'er loop je risico op weinig/geen/veel werk. Als er een opdracht langs komt die voor langere tijd meer tijd in beslag gaat nemen ga ik die niet laten schieten, omdat ik misschien boven de 70% van de totaalomzet uitkom! Want zo'n klus kan net een flinke dip rechttrekken. Wie beweert dat ZZP-ers met een hoog uurtarief bij een langere klus voor 1 opdrachtgever geen extra belasting daarover zouden willen betalen? ZZP-en gaat om de vrijheid om te kiezen welke klus je aanneemt op welk moment. En om de regie waarmee je zelf inkomen, pensioen en andere zaken kunt regelen.
Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.
Inloggen