Nieuws

Aanmaningen na intrekken betalingsregeling bijzonder uitstel

Belastingdienst logo

Heb je in juli 2023 een brief gekregen waarin De Belastingdienst liet weten dat zij jouw betalingsregeling voor het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis gingen intrekken? En heb je - ondanks een eventuele actie - nog steeds een betalingsachterstand? Dan kan je vanaf eind september 2023 aanmaningen verwachten voor alle belastingaanslagen waarvoor je bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen.

Heb je niets gedaan nadat je de intrekkingsbrief kreeg? Dan is jouw betalingsregeling bijzonder uitstel afgelopen. Daarom moet je nu alle (naheffings)aanslagen betalen waarvoor je eerder bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis hebt gekregen. Je krijgt een aanmaning voor elke (naheffings)aanslag die onder het bijzonder uitstel viel. Je kunt deze uiterlijk in november 2023 verwachten.

Je kunt meer aanmaningen tegelijkertijd of vlak achter elkaar krijgen

Had je bijvoorbeeld 2 jaar lang bijzonder uitstel voor de btw? En heb je voor de btw nog geen enkele naheffingsaanslag betaald? Dan krijg je hiervoor 8 aanmaningen als je per kwartaal betaalt, of 24 aanmaningen als je per maand betaalt. Deze aanmaningen voor de btw stuurt de Belastingdienst allemaal op hetzelfde moment.

Het zou kunnen dat je bijvoorbeeld ook voor de inkomstenbelasting bijzonder uitstel had. De aanmaningen voor de inkomstenbelasting gaan dan ook allemaal op hetzelfde moment op de post. Maar misschien niet tegelijk met die voor de btw.

Elke 3 maanden krijg je een schuldenoverzicht van ons, begin oktober komt er weer 1. Op het schuldenoverzicht kan je zien welke (naheffings)aanslagen je nog moet betalen. Je weet dan ook dat je voor deze (naheffings)aanslagen aanmaningen kunt verwachten.

Wat gebeurt als je niet reageert op een aanmaning?

Betaal je na een aanmaning de (naheffings)aanslag nog niet? Dan krijgt je een dwangbevel. Hieraan zijn hoge kosten verbonden.

Betaal je nadat je het dwangbevel hebt gekregen, nog steeds niet? En neem je ook geen contact met ons op? Dan neemt de Belastingdienst verdere invorderingsmaatregelen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld jouw bank verplichten, zonder jouw toestemming, jouw belastingschuld te betalen uit jouw tegoeden bij de bank. Of ze kunnen beslag leggen op jouw eigendommen. Vóór die tijd neemt de Belastingdienst contact met je op.

Vóór 1 oktober 2022 al aanmaningen? Dan stuurt de Belastingdienst meteen een dwangbevel

Heb  je vóór 1 oktober 2022 al een aanmaning gekregen voor 1 of meer (naheffings)aanslagen? En heb je het bedrag voor die aanmaning nog niet betaald? Dan sturen wij je voor deze (naheffings)aanslagen meteen een dwangbevel. Wij doen dit uiterlijk in december 2023.

Wat kan je doen?

Kan je een aanmaning betalen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Lukt dit niet, bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Verwacht je dat jouw betalingsproblemen niet tijdelijk zijn? Kijk dan bij Ook op lange termijn betalingsproblemen? wat je kan doen.

Heb je vóór 29 augustus 2023 jouw betalingsachterstand ingelopen?

Dan kan je gebruik blijven maken van de betalingsregeling bijzonder uitstel. Je krijgt dan een brief van de Belastingdienst waarin zij dit officieel bevestigen.

Heb je vragen?

Lees meer over de betalingsregeling bijzonder uitstel bij Overzicht bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis.

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 25 september 2023