Aboutaleb wil steun voor zzp´ers onder armoedegrens

NOS.nl

Waar ZZP Nederland al eerder voor pleitte, komt nu ook ter sprake in de Tweede Kamer: afschaffing van lokale lasten voor zzp´ers onder de armoedegrens. Meer dan 100 duizend zelfstandigen in Nederland die leven onder de armoedegrens, om deze ondernemers te steunen wil burgemeester Aboutaleb van Rotterdam (PvdA) kwijtschelding van lokale lasten voor deze groep. Mede omdat hij vindt dat de kleine ondernemer het cement van de samenleving is. Ze zijn de motoren achter de leefbaarheid in wijken en dorpen. Buurtsupers en kroegen  kunnen zich daar vaak moeilijk staande houden, maar zijn in deze gemeenschappen essentiële voorzieningen.

Een ruime meerderheid van de 2e kamer is  het roerend met Aboutaleb eens om de helpende hand uit te steken naar de meer dan 100 duizend zelfstandigen in Nederland die leven onder de armoedegrens. De regeringspartijen CDA, PvdA en CU en de SP vinden dat deze zelfstandigen eerder in aanmerking moeten komen voor bijzondere bijstand of andere maatregelen die verlichting kunnen geven.  

Schaamte Aboutaleb wil ondernemers in financiële nood eerder in aanmerking laten komen voor kwijtschelding van lokale heffingen. Er bestaan al twee regelingen voor ondernemers in financiële nood. Maar het gaat vaak letterlijk om 'stille armoede', dat wil zeggen dat zelfstandigen die in moeilijkheden zitten uit schaamte niet snel op overheid of hulpverlening afstappen

Gezinnen die onder het minimum zijn beland komen in aanmerking voor een inkomenstoeslag. Als er schulden zijn is het mogelijk om een lening af te sluiten. Met het geleende geld (tot 171.000 euro) kunnen schulden worden afgelost.

Commentaar ZZP Nederland
Dit is een stap in de goede richting om kwakkelende zzp´ers te helpen. Toch moet het hier niet bij blijven. De kosten voor ondernemerschap, vooral op administratief gebied, moeten drastisch omlaag om ervoor te zorgen dat er meer overblijft voor de hardwerkende zzp´er. Ook andere maatregelen, zoals een glijdende schaal voor het urencriterium kunnen ervoor zorgen dat zzp´ers gemakkelijker het hoofd boven water kunnen houden.

 

Deel deze pagina: