Nieuws

Actiegroep Registertolken en -vertalers eist erkenning en komt met Manifest

Reageren

Op 1 april 2017 ging het programma “Tolken in de Toekomst” binnen het Ministerie van J&V van start met als ambitieus doel een “efficiënte inzet en professionele inkoop van kwalitatief goede tolken binnen de overheid”. In de praktijk blijkt volgens de Actiegroep Registertolken en -vertalers, waaronder veel zzp’ers, echter geen enkel positief effect van dit programma.

Onwettig

Het ministerie beweert dat er “schaarste” is aan beëdigde tolken en vertalers en is daarom van plan het nationale Register voor Beëdigde Tolken en Vertalers open te stellen voor mensen met een taalbeheersing op niveau B2, te vergelijken met HAVO- of MBO4-niveau. De registertolken en vertalers bestrijden het argument van schaarste echter: er zijn voldoende beëdigde tolken en vertalers die best opdrachten voor de overheid zouden willen uitvoeren, maar dan wel tegen marktconforme tarieven.

Bovendien voldoen de tolken van niveau B2 niet aan het niveau dat in de richtlijn 2010/64/EU wordt vereist, hetgeen betekent dat de rechten die aan verdachten op grond van art. 6 EVRM toekomen niet meer kunnen worden gegarandeerd, aldus de Actiegroep Registertolken en -vertalers.

Manifest

In een onlangs aangenomen MANIFEST REGISTERTOLKEN EN -VERTALERS met een bijlage (pdf) staat het volgende te lezen:

“De aanbestedingen onder het mom van bezuinigen op de tolk- en vertaalkosten staan symbool voor het flagrante gebrek aan waardering voor ons werk.” en “Een totale miskenning van onze beroepsgroep.”

In het Manifest wordt de huidige situatie geschetst en aan de kaak gesteld en worden eisen verwoord, waaronder:
- Geen toelating van tolken met talenkennis op B2-niveau in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv).
- Tarieven voor Registertolken en -vertalers die werken voor politie, OM, IND en aanbestedingspartijen minimaal naar hetzelfde niveau als in Duitsland.
- Het stopzetten van de voorgenomen aanbestedingen van tolk- en vertaaldiensten voor het OM, de politie en de IND.

Naast het Manifest heeft de Actiegroep ook een RESOLUTIE aangenomen.

Noodklok

Inmiddels is een brief opgesteld voor de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, waarin de Actiegroep Registertolken en -vertalers de noodklok luidt over de invoering van het plan “Tolken in de Toekomst”. Deze brief wordt woensdag verzonden.

Reactie Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland ondersteunt inhoudelijk het manifest van de Actiegroep Registertolken en -vertalers. Zelfstandige ondernemers kunnen niet worden weggezet als flexwerkers. De overheid moet een voorbeeldrol vervullen als het gaat om goed opdrachtgeverschap.

Tolken komen in Actie

De Actiegroep Registertolken en -vertalers overweegt acties op korte termijn. Stichting ZZP Nederland faciliteert de communicatie maar kan  geen verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering van eventuele actie(s) van de tolken en vertalers. Wel is de stichting bereid om een bemiddelende rol te vervullen.

 

In de pers:
https://www.lc.nl/friesland/Uitgeklede-tolken-leggen-rechtspraak-en-asielbranche-lam-25217339.html
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/217588/Beedigde-tolken-en-vertalers-leggen-werk-voor-onbepaalde-tijd-neer
https://www.rijnmond.nl/nieuws/190764/Geen-tolken-en-vertalers-komende-week-bij-rechtbank-Rotterdam
https://www.dvhn.nl/groningen/Tolken-gaan-vanaf-maandag-rechtspraak-en-asielbranche-lamleggen-25228833.html
https://www.ad.nl/binnenland/tolken-gaan-vanaf-morgen-rechtspraak-en-asielbranche-lamleggen~acdda6b7/

 

Bron
Actiegroep registertolken en vertalers
Geplaatst op 6 januari 2020
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen